Gevaar PIP-borst is ontsteking

Moeten vrouwen die een borstimplantaat van het Franse bedrijf PIP hebben, dat laten verwijderen? Ja, zeggen deskundigen. Niet omdat de daarin gebruikte siliconen toxisch zouden zijn en daardoor kanker zouden veroorzaken. Zo’n verband is niet aangetoond. Maar de PIP-implantaten kunnen makkelijk scheuren, zich door het lichaam verspreiden (‘lekken’) en ontstekingsreacties veroorzaken. Dat is waarschijnlijk het voornaamste gevaar van die implantaten, want die afweerreacties zijn schadelijker dan de gelekte stoffen zelf. Het gaat om hypothesen, want het is niet precies duidelijk wat er in de onterecht gebruikte ‘industriële siliconen’ zit. De directeur van PIP werd gearresteerd omdat zijn bedrijf industriële siliconen gebruikte in plaats van siliconen die zijn goedgekeurd voor medisch gebruik. Stoffen voor medisch gebruik zijn zuiverder en medische siliconen zijn tien keer zo duur.

Wetenschapsbijlage, pagina 7

    • Nienke Beintema