Fries park concurreert met Kröller-Müller

Wordt het een Fries Kröller-Müller? Nee, het wordt anders en beter, zo verzekert de Friese gedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA, cultuur). De uitbreiding van het park Groot Vijversburg in Tytsjerk wordt vormgegeven door internationaal gelauwerde (landschaps)architecten en een kunstenaar. Het park (nu nog 15 hectare) en ontworpen in Engelse romantische landschapsstijl, wordt twee keer zo groot. De Duitse kunstenaar Tobias Rehberger geeft de nieuwe tuin Het Ooievaarsnest vorm. „Geen beeldenpark, maar een beleving van de natuur”, licht Kie Ellens, adviseur beeldende kunst van grondeigenaar de stichting Op Toutenburg toe. Er komen diverse futuristisch ogende nestkasten op palen, hangmatten tussen appelbomen en boekenkasten in het groen.

De Japanse architect Junya Ishigami ontwierp het nieuwe bezoekerscentrum, met glazen wanden en een stalen dak. De ingang is een 60 meter lange gang die naar een anderhalf meter diep liggende ruimte voert. Landschapsarchitect Piet Oudolf, Lola Landscape Architects en De Deltavormgroep ontwierpen een “park van de 21ste eeuw”. De uitbreiding kost zes miljoen euro. De provincie Fryslân, de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel en het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling dragen ruim vijf miljoen bij. De stichting gaat negen ton werven via fondsen. De inrichting van de tuin begint in 2013 en moet het jaar daarop klaar zijn.