Franse troepen eind volgend jaar uit Afghanistan

De Franse soldaten trekken zich tegen het eind van volgend jaar terug uit Afghanistan, een jaar eerder dan afgesproken met de bondgenoten binnen de NAVO.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dat gisteren bekendgemaakt, nadat hij zijn Afghaanse collega Hamid Karzai had ontvangen op het Elysée. Volgens Karzai kunnen de door NAVO-militairen opgeleide Afghaanse soldaten en agenten tegen die tijd zelf voor de veiligheid in Afghanistan instaan.

Volgens het Elysée is de beslissing genomen in overleg met de Verenigde Staten. Frankrijk wil volgende week aan de NAVO-bondgenoten voorstellen om alle troepen vervroegd terug te halen uit Afghanistan. Dit jaar komen al duizend Franse soldaten terug naar huis, in plaats van de eerder voorziene zeshonderd.

Het al langer geplande bezoek van Karzai aan Parijs kreeg een extra lading na de dood van vier Franse soldaten, vorige week donderdag. De ongewapende soldaten werden gedood door een Talibaanstrijder die in het Afghaanse leger was geïnfiltreerd. Frankrijk schortte toen de activiteiten op en dreigde ermee om alle 3.600 soldaten terug te trekken tegen eind dit jaar als de veiligheid van de Fransen niet kon worden gegarandeerd. Dat is ook het standpunt van de socialistische presidentskandidaat François Hollande, die meent dat de missie in Afghanistan is afgelopen.

Afgelopen week was er druk diplomatiek overleg tussen Parijs en Washington, dat vreesde voor een sneeuwbaleffect als Sarkozy zou beslissen om de soldaten al tegen eind dit jaar terug te halen. De nieuwe Franse deadline lijkt een compromis, waardoor de vrees voor een abrupt einde van de missie is weggenomen.

De Fransen gaan de veiligheid in de provincie Kapisa, in het noordoosten van het land, overdragen aan de Afghanen vanaf maart dit jaar. Volgens Sarkozy en Karzai is het geen enkel probleem om dat proces tegen eind 2013 versneld af te ronden. De Fransen zijn sinds 2008 aanwezig in Afghanistan. De inzet kostte tot nu twee miljard euro en heeft aan 82 Franse soldaten het leven gekost.