Een vrouw geeft heus niet toe een slet te zijn

Natuurlijk zeggen vrouwen dat ze voor eeuwige liefde gaan. Sociale conventies verlangen dat van hen, betoogt Anouk van Kampen.

Is de hoogopgeleide, moderne vrouw noodgedwongen een slet? De moderne jonge vrouw wil wel een serieuze relatie, maar de man wil seks. Door een chronisch tekort aan even hoogopgeleide mannen moet de vrouw daarom losse contacten met deze mannen onderhouden. Uit angst voor eenzaamheid gaat ze onenightstands aan waarin de man zijn wensen kan doordrukken, in de hoop dat ze er uiteindelijk toch een relatie uit weet te halen. Want dat is wat ze boven alles wil.

Zo krijgt zelfs de meest kansloze man de gewillige vrouwen nu in zijn schoot geworpen. Heeft de emancipatie gefaald? Uit psychologische onderzoeken blijkt van wel.

Ik behoor tot de doelgroep die wordt onderzocht. Twintiger, hongerig naar een carrière na het afronden van een universitaire studie, opgegroeid met het idee dat seks leuk is en dat ik gelijk ben aan de man. Toch lijkt er nog een gat te liggen tussen de beleving van seks bij mannen en vrouwen.

Het gebrek aan mannen is mij overduidelijk – met dank aan een achtergrond in de geesteswetenschappen, waar de enige man in de klas maar al te vaak zelf ook op mannen viel. Maar dat ik straks uit wanhoop werkelijk bereid ben de eerste de beste ongewassen 35-jarige langstudeerder die nog bij zijn moeder woont mijn hol in te slepen in de hoop dat hij mijn man wordt, lijkt me onwaarschijnlijk.

In de nrc.next van 5 januari werd, in totaal andere context, getoond hoe uit enquêtes over roken en verkoopcijfers van sigaretten cruciaal andere uitkomsten blijken. Mensen geven aan veel minder te roken dan werkelijk het geval is. We willen niet toegeven hoeveel we roken. Hetzelfde is volgens mij het geval bij vrouwen die in onderzoeken beweren zo graag een vaste relatie te willen en die liever geen onenightstands hebben, maar wel moeten.

Zelfs na de emancipatie van de Sex and the City-vrouwen die totaal vrij met seks omgingen, is het not done om als vrouw sletterig te zijn. Ik denk daarom niet dat ik seks zelf als iets anders beleef dan de gemiddelde man, maar wel de sociale conventies rondom dat thema. Misschien dat Carrie daarom toch zo nodig moest eindigen met de man van haar dromen. Waar een man nog serieus wordt genomen, staat mij keiharde veroordeling te wachten bij een vrije seksuele moraal – en dan vooral bij andere vrouwen zelf.

Onderzoekers houden niet genoeg rekening met sociale druk en conventie. Zelfs als we anoniem zijn, is de waarheid toegeven moeilijk. Tekenend zijn de vaak aangehaalde conclusies uit een veldonderzoekje. Aantrekkelijke mannen en vrouwen werden een universiteitscampus opgestuurd. Ze moesten aan het andere geslacht seks aanbieden. Mannen gingen daar veelvuldig op in, vrouwen niet. Voilà, vrouwen gaan liever niet voor losse seks. Een vreemde tegenstrijdigheid met de bewering dat vrouwen steeds meer toegeven aan mannen, maar nog absurder omdat een irreële situatie wordt doorgetrokken als voorbeeld van de levensstijl van mensen.

Ik ben niet bang om toe te geven dat ik van seks hou, daar zal niemand mij om veroordelen. Maar als ik om negen uur ‘s ochtends op weg zou zijn geweest naar een willekeurig college, seks aangeboden kreeg van een aantrekkelijke onbekende man en direct hand in hand rechtsomkeert naar mijn bed zou maken, zouden sommigen toch op zijn minst hun wenkbrauwen optrekken. Bij een mannelijke klasgenoot zou dit een volstrekt ander effect hebben gehad.

Mannen en vrouwen hebben niet verschillende einddoelen, maar andere beginposities. Ik zou een imago krijgen van een meisje met een losse moraal, een slet die met iedereen het bed induikt. Dat ik niet zeg dat ik dat wil, heeft niets te maken met mijn wensen – wel met mijn omgeving. Dan zeg ik liever dat ik boven alles verlang naar onvoorwaardelijke liefde.

Anouk van Kampen (1989) is medewerker van NRC Handelsblad.

    • Anouk van Kampen