Duizenden betogen met Tunesische oppositie tegen salafistisch geweld

Voldoende politie op de been om de betoging van vanmiddag in de Tunesische hoofdstad niet uit de hand te laten lopen. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Meer dan achtduizend Tunesiërs zijn vandaag in de Tunis de straat opgegaan uit protest tegen geweld door ultraconservatieve salafisten. Ook hun invloed op de vrijheid van meningsuiting is een bron van onrust. De betoging werd georganiseerd door twee linkse oppositiepartijen.

Sinds de val van het bewind van oud-president Zine El Abidine Ben Ali vorig jaar hebben kleine groepen ultraconservatieve moslims hun eis voor een vromere samenleving dikwijls met geweld kracht bijgezet. Ongesluierde vrouwen worden aangevallen, universiteiten worden bezet en seculiere intellectuelen zijn doelwit van hun acties.

Critici van de regering beweren dat zij te weinig onderneemt tegen de acties van de salafisten. De fundamentalistische islamitische partij Ennahda won in oktober de Tunesische parlementsverkiezingen. De partij vormde een regering met twee seculiere partijen en probeert de angst bij de seculiere elite weg te nemen dat zij een religieuze koers nastreeft.

‘Ennahda roept salafisten geen halt toe’

Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC schreef vandaag in het Handelsblad over de groeiende bezorgdheid over de invloed van de ultraconservatieven.

“Oppositiepartijen zeggen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar is. Ze protesteren tegen de onverschilligheid van de regering. Te midden van aanhoudende fysieke en verbale agressie van salafisten, ultraconservatieve moslims, tegen onder anderen journalisten, docenten en kunstenaars groeit in Tunesië de bezorgdheid dat de net verworven vrijheid van meningsuiting op het spel staat. Die bezorgdheid wordt gevoed door het feit dat de Ennahda-partij weinig neiging toont om de kleine salafistische minderheid een halt toe te roepen.”

Sinds het vertrek van dictator Ben Ali gaat het Tunesië - in vergelijking tot andere landen waar de Arabische Lente de kop opstak - redelijk goed. Het land kampt wel met een economie die in een dip raakte door de opstand. De gegroeide werkloosheid vormt een bedreiging voor de relatieve rust in het land.

    • Jules Seegers