Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Duitsland wil volledige EU-controle over Griekse uitgaven’

De Duitse bondskanselier Merkel donderdag op een persconferentie in Berlijn. Foto AFP / John MacDougall

Duitsland wil dat een speciale budgetcommissaris van de eurozone tijdelijk de bevoegdheid krijgt om te beslissen over alle uitgaven van de Griekse overheid. Dat staat in een voorstel van de Duitse regering dat in handen is van The Financial Times.

De commissaris zou bij doorvoering van het Duitse plan de bevoegdheid krijgen om begrotingsbeslissingen van de Griekse regering te blokkeren als deze niet in lijn zijn met de begrotingsdoelen die door de EU en andere financiers zijn gesteld. Hij zou de verantwoordelijkheid krijgen voor alle grote uitgaven die de Griekse regering doet en door de ministers van Financiën van de eurolanden moeten worden benoemd. Duitsland ziet de verregaande ingreep in de soevereiniteit van Griekenland als noodzakelijk, zo staat in het voorstel:

“Het in de hand houden van de begroting moet onder een strikt systeem van sturing en controle komen te staan. In het licht van de teleurstellende resultaten tot dusver, moet Griekenland het overdragen van de begrotingssoevereiniteit naar een Europees niveau voor een bepaalde periode accepteren.”

Duitsland wil volgens The Financial Times het tweede Europese reddingspakket voor Griekenland, van in totaal 130 miljard euro, ter discussie stellen als de Grieken het voorstel niet willen accepteren. Een functionaris van het Griekse ministerie van Financiën zei tegenover The Times de inhoud van het voorstel niet te kennen en wilde daarom niet reageren. Ook het Duitse ministerie van Financiën onthoudt zich van commentaar.

Het Duitse voorstel zal komende maandag bij een nieuwe top van de ministers van Financiën van de eurolanden worden besproken. De Europese leiders lijken steeds minder vertrouwen te hebben in de daadkracht van de regering van de nieuwe premier Lucas Papademos. In Athene gaan dit weekend ondertussen de onderhandelingen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse staatsschuld verder. De Griekse regering en de banken hopen daarover snel een akkoord te bereiken.