'Die dader is een totale loser'

De ene tiener die de andere doodsteekt vanwege een bericht op Hyves. Op het Wolfert van Borsele snappen ze dat niet: „De toekomst van de dader is in een klap weg.”

Het is een bizar verhaal. Een jongen (17) uit Rotterdam vraagt een jongen (14) uit Capelle aan den IJssel een meisje uit Arnhem dood te steken. Het meisje is vijftien. Hij betaalt er honderd euro voor. De jongen steekt het meisje. Ze is zwaargewond. Ze overlijdt een paar dagen later aan haar verwondingen.

Op het Wolfert van Borsele, een middelbare school voor tweetalig onderwijs in Rotterdam, is dit verhaal het gesprek van de dag. De jongen die zou hebben gestoken, heeft op hun school gezeten. Hij is van Chinese afkomst. Afgelopen zomer ging hij weg. Van school getrapt, zeggen scholieren die buiten staan. Hij had een strafblad, maar dat had hij verzwegen.

Justitie onderzoekt ook het huurmoordverhaal. Want mede-scholieren van het Arnhemse meisje, Joyce Hau, ook van Chinese afkomst, schreven een soortgelijk verhaal op twitter. De jongen van zeventien zou de opdracht hebben gegeven op aandringen van zijn vriendin (16). De vriendin komt ook uit Arnhem en kende het doodgestoken meisje van school. Ze zouden goede vriendinnen zijn geweest.

Volgens de scholieren die voor de Rotterdamse middelbare school het voorval bespreken, zou Joyce een verkeerd bericht over haar vriendin op Hyves hebben gezet.

De steekpartij vond vorige week zaterdag plaats, vlakbij het huis van het slachtoffer. De veertienjarige verdachte verstopte zich met bebloede kleding in de bosjes en kon na getuigeverklaringen worden gevonden. Hij kwam pas tevoorschijn toen de politie een waarschuwingsschot loste. Het zestienjarige meisje werd later aangehouden.

Joyce (bijnaam Winsi) lag dagenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze overleed enkele dagen na de steekpartij. Afgelopen woensdag was er een stille tocht voor Joyce. Er liepen zo’n zeshonderd mensen mee, waaronder veel jongeren. Burgemeester Pauline Krikke sprak de menigte toe. „We denken aan ‘Winsie’ Joyce en zien haar voor ons; vijftien jaar op de drempel van volwassenheid, dagdromend over de toekomst. Een toekomst die er nu niet meer is.”

De leerlingen van het Wolfert van Borsele vinden de veertienjarige jongen een totale loser. „Zijn toekomst is in een klap weg”, zegt een jongen. De meeste leerlingen zijn hier juist erg bezig met hun toekomst, zegt een meisje. „We krijgen les in zowel het Nederlands als het Engels. Dat doe je als je wat van je leven wilt maken.”

Het idee dat het meisje om een Hyvesbericht zou zijn vermoord, vinden ze bespottelijk. Ze hebben geen idee wat er gestaan kan hebben. Maar er staat zoveel onzin en grof geouwehoer op het internet, zeggen ze. Als je je daardoor laat opfokken, kan je wel aan de gang blijven.