Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Deal Griekenland en eisers over halvering staatsschuld dichtbij

Evangelos Venizelos verlaat de onderhandelingen vandaag in Athene. Foto AP

Private schuldeisers zeggen dichtbij een akkoord te zijn met de Griekse regering over het kwijtschelden van ongeveer de helft van de nationale schuld. Komende week zou de deal beklonken kunnen worden en het lijkt erop dat de eisers genoegen nemen met een rente van onder de 4 procent.

Eerder vanmiddag kwam via de delegatie van de regering al naar buiten dat er vandaag geen overeenstemming was bereikt. Premier Lucas Papademos en minister van Financiën Evangelos Venizelos zullen naar verwachting morgen verder praten met Charles Dallara and Jean Lemierre, de vertegenwoordigers van de private schuldeisers.

Laatstgenoemden treden op namens internationale banken en privé-investeerders die samen ruim 200 miljard euro aan Griekse schuldenpapieren hebben. De gesprekken hebben tot doel dat zij deze inruilen voor bonds die ongeveer de helft minder waard zijn. Als dit eenmaal zover is, kan Griekenland de onderhandelingen met de trojka – de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds – over een nieuwe lening van 130 miljard worden hervat.

De schuldeisers streven naar een rente van rond de 4 procent op de nieuwe obligaties. Maar onder meer het IMF en Duitsland dringen erop aan dat zij hun eisen bijstellen richting de 3 procent. Volgens hen is er anders geen reële hoop op het slagen van de herstructurering van de Griekse staatsfinanciën.