De overheid geeft slecht voorbeeld aan TU Delft

In Delft wordt gemakkelijk gedeclareerd. Ik moest uitbundig lachen om staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD). Hij zei: „Mocht blijken dat er ondoelmatig geld is besteed, dan zal ik dat terugvorderen.” Ondoelmatig? Dat collegebestuur heeft verrukkelijk gegeten en riant geslapen. Dat was het doel.

Dat ministerie van Onderwijs van Zijlstra vindt bovendien dat universiteiten sober met rijksmiddelen dienen om te gaan. dit is heel wat anders. Daarin kan ik mij vinden. We moeten sober omgaan met het geld dat wij allen van onze inkomsten afdragen aan de staat.

Hoe doelmatig en sober gaat onze overheid zelf met dat geld om? Hoe doelmatig is het om een spoorlijn met razendsnelle treinen dwars door het West-Nederlandse landschap aan te leggen, waarvoor niemand een kaartje koopt? Hoe doelmatig is het om allerlei ICT-projecten voor overheidsinstanties door te voeren die voortdurend vastlopen? Hoe doelmatig is het om in deze tijd een nieuw gevechtsvliegtuig aan te schaffen dat onbetaalbaar dreigt te worden? (Waar zijn de grote oorlogen?) Hoe doelmatig is het om de Russische miljardair Abramovich zeven ton te geven, waarmee hij een megastal kan bouwen voor varkens?

Doelmatig is het allemaal zeker niet en sober al helemaal niet. Wordt het niet eens tijd dat wij Nederlanders dat geld gaan terugvorderen?

Jan Dirk de Block

Hilversum