binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij galeriehouders Hans Gieles en Francis Boeske.

Hans en Francis, Vous etes ici, Beemsterstraat, Amsterdam foto: thijs wolzak

Huis Hans Gieles (54) en Francis Boeske (53) zijn getrouwd en eigenaar van galerie VOUS ETES ICI aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Ze wonen in het noorden van de stad, in een huis uit 1975.

Interieur Het stel heeft meer hedendaagse kunst dan in huis past. De eettafel is van henzelf, ze hebben ’m in 1991 ontworpen. Gieles: „Hij heeft ons in 20 jaar geen moment teleurgesteld. Maar commercieel heeft hij geen gelukkig bestaan gehad. Nadat Spectrum de tafel in productie had genomen, is hij één keer verkocht aan een particulier.” Het houten beeld op de voorgrond is van Charlie Roberts. „We hebben wel meer van hem. Dit is een vrouw die een hoofd vasthoudt.” Het gele kleed kregen ze van bevriend tapijtenmaker Liset van der Scheer. „Zij had het laten maken in Turkije, heel kostbaar, met geitenwol of zoiets, maar zij en haar man waren er niet gelukkig mee. Wij kregen het in ruil voor een werk uit de galerie. Het is een zeer welkom kleed, want het verbetert de akoestiek in de ruimte. We hebben tegels op de vloer en geen gordijnen.” Waarom eigenlijk niet? „We zijn geen liefhebbers van onnodige aanvullingen in huis. Gordijnen zijn decoratief, we hebben ze wat betreft inkijk niet nodig. Het zou een toevoeging van nogal een aanwezig ding zijn.”

Van Ikea „Een enkele pan, keukenmessen en van die grote stalen onderzetters. De orka op de voorgrond is ook van Ikea. Toen we in de winkel waren, zei ik tegen Francis: ‘Die zou leuk zijn voor onze nieuwe hond.’ We hadden Sofie net, ze was acht weken. Francis dacht dat we haar er de stuipen mee op het lijf zouden jagen. De orka is net zo groot als de hond. Maar het bleek een succes. Sofie komt er mee aan in haar bek waarna wij ’m door de kamer moeten gooien. Een wegwerpspeeltje van formaat dus.”

Bij brand meenemen „Hond Sofie.”

vousetesici.nl

    • Thijs Wolzak