Azarenka troeft Sharapova af en wint Australian Open

Azarenka balt haar vuist nadat ze een punt heeft gemaakt tegen Sharapova. Foto AFP / Nicolas Asfouri

De Wit-Russische tennister Victoria Azarenka heeft de Australian Open gewonnen. Ze won vanochtend in de finale eenvoudig van Maria Sharapova: 6-3, 6-0.

Voor de als derde geplaatste Azarenka is het haar eerste eindzege op een Grand Slam-toernooi. Ze is ook de eerste Wit-Russische die een Grand Slam weet te winnen. Door haar overwinning op Sharapova is Azarenka vanaf komende maandag ook de nieuwe nummer één van de wereld.

Azarenka, die haar eerste Grand Slam-finale speelde, had in het begin van de partij nog wat last van zenuwen. Ze leverde direct haar eerste servicegame in en kwam op een 2-0 achterstand. Ook in haar tweede servicegame kwam ze 0-30 achter, maar Azarenka herpakte zich en kwam terug tot 2-2. In het vervolg van de eerste set maakte ze een stuk minder fouten dan Sharapova en brak ze de Russische eenmaal: 6-3.

In de tweede set was Azarenka op alle fronten superieur en kwam de Russische, die de Australian Open in 2008 won, er geen moment meer aan te pas. Azarenka sloeg een aanvallende bal zodra ze de kans kreeg en liet beter voetenwerk zien dan Sharapova. Direct in de eerste game brak ze Sharapova weer en in de rest van de tweede set walste ze over haar tegenstandster heen: 6-0.

De mannenfinale van de Australian Open wordt morgenochtend vanaf 9.30 uur Nederlandse tijd gespeeld en gaat tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal.

    • Pim van den Dool