AZ verzuimt koppositie terug te pakken, 2-0 nederlaag bij Roda JC

Grote zorgen voor AZ-trainer Gertjan Verbeek gezien de prestatiecurve van zijn bewierookte ploeg. Foto AFP / Sergei Supinsky

Roda JC heeft AZ een volkomen terechte nederlaag bezorgd. In Kerkrade wist de ‘winterkampioen’ voor de vijfde keer op rij niet te winnen waardoor PSV na dit weekend definitief de nieuwe koploper is.

Slechts een keer winst in de laatste zes wedstrijden is een veeg teken voor de ploeg die zoveel indruk maakte in de eerste fase van de competitie. Vanavond was het tegen Roda wederom een te fletse vertoning om de koppositie in de eredivisie direct terug te veroveren op PSV. Al na tien minuten keek het team van trainer Gertjan Verbeek tegen een achterstand aan toen Sanharib Malki de 1-0 maakte.

Na iets meer dan een half uur spelen verdubbelde spits Mads Junker de voorsprong van Roda, dat onder Harm van Veldhoven aan een omgekeerd evenredig goede reeks bezig is ten opzichte van AZ. Dat het na rust niet nog erger werd voor de Alkmaarders lag meer aan de pech in de afronding van de Limburgers, dan aan een antwoord van Verbeeks mannen. Pas in de laatste fase wist het zich raad met zichzelf en het felle Roda JC.

Het was voor het eerst sinds 1994 dat Roda JC thuis van AZ wist te winnen. De Alkmaarders lijken de sleet die in de aanloop naar de winterstop op de prestaties kwam, na het vertrek van verdediger Pontus Wernbloom niet te kunnen wegpoetsen. Volgende week wacht een uitwedstrijd bij ADO Den Haag, dan beschikt AZ in elk geval weer over de vandaag geschorste spelmaker Rasmus Elm.

NAC en De Graafschap in evenwicht na stormachtig begin

NAC Breda en De Graafschap deelden vanavond de punten. In Breda eindigde het eredivisieduel in 1-1. Michael de Leeuw opende de score al na acht minuten spelen. NAC-aanvaller Anthony Lurling tekende vier minuten later voor de gelijkmaker. Door de remise rukt NAC een plaatsje op naar de tiende plek, met 22 punten uit negentien wedstrijden. De Graafschap blijft met negen punten minder voorlaatste.

Heracles moeiteloos voorbij Excelsior

Heracles Almelo had in eigen huis geen moeite met Excelsior. Na achttien minuten opende Ben Rienstra met zijn eerste eredivisiedoelpunt de score. Negen minuten later was het al 2-0. Kwame Quansah maakte zijn derde van het seizoen. De man in vorm, Glynor Plet, maakte er na rust nog 3-0 van. Ook tegen tien man, Heraclied Lerin Duarte pakte acht minuten na rust zijn tweede gele kaart, kon hekkensluiter Excelsior niets aan die stand veranderen.