Arabische Liga legt waarnemersmissie in Syrië stil

Een waarnemer van de Arabische Liga verlaat zijn hotel in Damascus. De foto is afgelopen woensdag genomen. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De Arabische Liga heeft zijn waarnemersmissie in Syrië onmiddellijk opgeschort vanwege het “toenemende geweld” in het land. Dat heeft de Liga vanmiddag in een verklaring bekend gemaakt.

Een bron rond de Liga meldde aan persbureau Reuters dat de waarnemers van de Liga in Syrië zullen blijven, maar dat zij hun werk tijdelijk hebben neergelegd. Het hoofd van de missie, ambassadeur Adnan al-Khodeir, verklaarde tegen Reuters dat de Liga nog niet heeft besloten of er definitief een punt achter de missie wordt gezet.

Waarnemers controleren of regime geweld tegen burgers heeft gestopt

De waarnemers van de Arabische Liga zijn sinds een aantal weken in Syrië om te controleren of het regime van president Assad zich houdt aan de afspraken uit het akkoord dat de Liga en zijn regime vorige maand sloten. Het regime beloofde er toen voor te zorgen dat het geweld tegen de vreedzaam demonstrerende burgerbevolking zou stoppen.

Sinds de komst van de waarnemers zijn er echter nog honderden burgerdoden gevallen. De afgelopen twee dagen nog schoten ordetroepen van het regime volgens mensenrechtenactivisten meer dan honderd mensen dood.

Golfstaten trokken hun waarnemers afgelopen week al terug

Ondanks het geweld tegen de Syrische burgers verlengde de Liga de waarnemersmissie een kleine week geleden nog. Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste en machtigste leden van de Liga, trok zich echter wel terug uit de missie. De andere Golfstaten volgden in de dagen daarna het voorbeeld van de Saoedi’s.

Het stopzetten van de missie komt volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants een week na de verlenging van de missie op een verrassend moment, hoewel de stap van de Liga op zich een logische is:

“De beslissing van vorige week om de missie te verlengen was op zichzelf verrassender dan de beslissing van vandaag om de missie op te schorten. Het geweld tegen de burgers is al die tijd namelijk gewoon doorgegaan. Aan de andere kant zag je de afgelopen week de Golfstaten zich uit de missie begonnen terug te trekken. De Arabische Liga is immers ook nog altijd verdeeld. Veel landen, zoals Irak, Libanon en Algerije, zijn niet erg enthousiast over harde maatregelen tegen Assad. Een alternatief voor de weg via de Arabische Liga is er voorlopig echter ook niet. De VN-Veiligheidsraad is ook al hopeloos verdeeld. Daar blokkeert Rusland alles tegen.”

    • Pim van den Dool