'Alleen de echte doorzetters leren het via YouTube'

Hij is één van de leraren van het bandje Rejected, maar hij heeft nooit van de band gehoord.

Hans van Sambeek (48) uit Lommel (België) heeft 261 vaste leerlingen die zijn YouTube-kanaal gebruiken. Daarnaast komen veel bezoekers een paar lesjes meepikken. Hij uploadde op zijn kanaal hanssem123 al 401 lessen, zijn filmpjes werden in totaal 182.962 keer bekeken, meestal door volstrekt onbekenden.

Waarom biedt u lessen aan op YouTube?

„Ik geef gitaarles in Bladel, vlak bij Eindhoven. Ik kwam op het idee om een eigen kanaal te beginnen, zodat mijn leerlingen thuis makkelijk kunnen oefenen. Dat daar veel meer mensen gebruik van maken, vind ik alleen maar leuk.

„Het is mooi om je kennis te delen met de rest van de wereld. Ik besteed nu een paar uur per dag aan het opnemen van video’s. Ik praat bewust niet tijdens mijn lessen, ik laat gewoon de akkoorden zien. Zo nu en dan komt er van iemand die ik niet ken een verzoekje binnen, dan ga ik op zoek naar dat nummer. Een tijdje terug vroeg een meisje uit Engeland mij of ik haar een nummer van Ilse de Lange wilde leren.”

Heeft u verder contact met de leerlingen?

„Nauwelijks. Naast verzoekjes stuurt iemand mij weleens een bedankje. Door anderen word ik soms met de grond gelijkgemaakt. Dan schrijven ze ‘noem je dit nou gitaarles?’ of alleen maar ‘Faal’. Daar zit ik niet op te wachten. Meestal reageer ik er niet op. Op vragen of bedankjes meestal wel, daar haal ik veel voldoening uit.”

Ken u het bandje Rejected?

„Nee, ik heb nog nooit van ze gehoord. Een Nederlands bandje uit Gelderland? Leuk om te horen. Ik ben er trots op dat mensen wat aan mijn lessen hebben.”

Hoe heeft u gitaar leren spelen?

„Ik heb vroeger drie maanden les gehad op een muziekschool. Toen ik met notenschrift moest beginnen, ben ik gestopt. Dat vond ik helemaal niets. Daarna heb ik gitaar leren spelen van bevriende muzikanten. Het notenschrift zet ik ook niet in mijn filmpjes. Dat is heb je helemaal niet nodig om gitaar te leren spelen.”

Maakt YouTube de traditionele gitaarleraar overbodig?

„Het maakt het wel een stuk makkelijker om muziek te leren maken. Vanuit huis kan je alle lessen volgen, ik gebruik het zelf ook veel. Dit heeft de toekomst. Het stoort me alleen dat er ook veel leraren tussen zitten die niet weten waar ze mee bezig zijn. Sommigen maken het allemaal veel te moeilijk, of doen er allemaal onnodig uitgebreide introducties bij.

„Ik heb zelf veel leerlingen die eerst via YouTube hebben geprobeerd om gitaar te spelen, maar dat lukte niet of het was toch nog te moeilijk. Uiteindelijk kan het internet de gewone gitaarleraar nog niet vervangen. Alleen de echte doorzetters kunnen met enkel YouTube muziek leren spelen.”