achter het stuur

‘Ik heb nog nooit een opgestoken vinger gezien van een vrouw’

Dick de Kock (1952), mede-oprichter en directeur CoffeeCompany

Wat was uw eerste auto?

„Een Fiatje 500. Dat kocht ik voor vijftig gulden toen ik 16 jaar was, samen met drie vrienden. Op het nabijgelegen kampeerterrein mochten we ’s  winters een slipbaantje van sneeuw en ijs maken. Wij draaiden dus 360-gradenpirouettes in plaats van dat we gingen schaatsen in de wintertijd.”

Wat rijdt u nu?

„Een BMW 530 D Touring uit 2001. Hij is onopvallend en bijna lelijk. Maar hij heeft een supermotor: heel soepel, snel en toch mooi zuinig.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„Dat haalde ik in één keer op de dag dat ik 18 werd. ’s Middags dus meteen naar het provinciehuis in Haarlem en daardoor had ik mijn rijbewijs op zak op mijn 18de verjaardag.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Als ik moet kiezen dan worden het toch de vrouwen. Ik heb in het verkeer nog nooit een opgestoken vinger gezien van een vrouw.”

Wat is het gekste en stomste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„In de categorie gek: kijken hoe je met een Fiat 500 over de kop kunt gaan. Stom: proberen een krantenartikel te lezen in een file. Tja: boem!”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Ik gebruik altijd de cruise control. Dus dan maar te laat komen.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Onbehouwen gedrag. Ik zou aan iedereen de oproep willen doen: Wees een heer in het verkeer!”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…de parkeergelden in Amsterdam verhogen. Puur uit eigenbelang. Ik woon in het centrum en hoe hoger de parkeertarieven, hoe meer plekken er vrijkomen. Bovendien helpt het om het aantal verkeersbewegingen te verminderen, de Amsterdamse binnenstad zit een beetje te vol met auto’s.”

    • Guus Peters