Koninklijk bezoek bij The Green Fashion Competition

“Wat zou ze aan hebben?” was vrijwel de enige zin die afgelopen vrijdag op het terrein van de Amsterdam Fashion Week te horen was. Prinses Máxima werd namelijk verwacht als bezoeker van The Green Fashion Competition. Hoewel de Amsterdamse modeweek dit jaar z’n zestiende editie viert, was het de eerste keer dat de prinses haar

Winnaressen Jitske Lundgren en Carlien Helmink geflankeerd door presentatrice Lonneke Engel en Maxime VerhagenWinnaressen Jitske Lundgren en Carlien Helmink geflankeerd door presentatrice Lonneke Engel en Maxime Verhagen

“Wat zou ze aan hebben?” was vrijwel de enige zin die afgelopen vrijdag op het terrein van de Amsterdam Fashion Week te horen was. Prinses Máxima werd namelijk verwacht als bezoeker van The Green Fashion Competition. Hoewel de Amsterdamse modeweek dit jaar z’n zestiende editie viert, was het de eerste keer dat de prinses haar opwachting maakte. En dat betekende extra beveiliging, een reut paparazzi bij de ingang en een tribune die maar liefst twee keer zo vol zat als vorig jaar.

Het was de tweede keer dat The Green Fashion Competition werd georganiseerd: een internationale wedstrijd voor ontwerpers die zich op duurzame kleding richten. De wedstrijd is een initiatief van de Amsterdam Fashion Week en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met als doel duurzaam ondernemen te stimuleren, en het geitenwollensokken imago van ecomode op te poetsen.

Een ontwerp van Carrie ParryEen ontwerp van Carrie Parry

De avond werd geopend door Elsien Gringhuis, de winnares van vorig jaar die dankzij de geldprijs van 25.000 euro haar collectie kon laten produceren. Ze toonde haar nieuwe collectie: minimalistische jurken en rokken tot net boven de knie, uitgevoerd in groen, zwart en wit, en versierd met veiligheidsgordels. Lonneke Engel, topmodel en presentator van de avond, droeg een groen ontwerp van Gringhuis’ hand.

Vervolgens was het de beurt aan de vier genomineerden in de categorie jonge, beginnende ontwerpers. Ze presenteerden ieder drie ontwerpen. Door de zevenkoppige jury, bestaande uit onder meer modejournalist Georgette Koning, Tonny Tonnaer van jeanslabel Kings of Indigo en Manolo Marquez van ABN Amro, werd Carrie Parry tot winnaar uitgeroepen. De in Brooklyn-woonachtige ontwerpster presenteerde een draagbare en kleurrijke damescollectie, vervaardigd uit duurzame materialen en lokaal geproduceerd. De opvallendste outfit: een broek en een blouse met een zwart-witte bloemenprint, gecombineerd met een felroze jasje. Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, overhandigde haar een cheque van 15.000 euro.

Een jurk van Studio JuxEen jurk van Studio Jux

Nieuw is dat er dit jaar ook een prijs van 25.000 euro werd uitgereikt aan reeds gevestigde modemerken die hun bedrijf naar een hoger niveau willen tillen. Die ging naar het Nederlandse duo Studio Jux.

Studio Jux (“Jux is Duits voor plezier”) werd in 2008 opgericht door ontwerpster Jitske Lundgren en manager Carlien Helmink. Hun draagbare en comfortabele dames- en herenkleding wordt geproduceerd in een eigen atelier in Kathmandu, Nepal, om de werkgelegenheid daar te stimuleren. Sympathiek is dat in elk kledingstuk een labeltje met een cijfer genaaid is, waarmee je op hun website kunt nagaan welke Nepalese kleermaker het betreffende item in elkaar heeft gezet.

En Máxima? Zij droeg een bruin, nauwsluitend jurkje met pailletten van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. De Nederlandse ontwerper wiens kleding ze al eerder droeg bij onder meer de opening van de Arnhem Mode Biënnale in 2009 en een staatsbezoek aan Duitsland afgelopen april.

Fotografie: Peter Stigter

    • Nathalie Wouters