11.000 euro vergoeding opvarenden Concordia

De meer dan 3.000 passagiers van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia krijgen per persoon 11.000 euro schadevergoeding. Dat is de eigenaar Costa Cruises met consumentenorganisaties in Italië overeengekomen.

De immateriële schadevergoeding en die voor verloren voorwerpen is na zestien uur onderhandelen vastgesteld op 11.000 euro. Daarnaast is er gemiddeld 3.000 euro per passagier uitgetrokken voor terugbetalen van de reiskosten en het ticket. Ook zal er psychologische hulp worden georganiseerd voor wie dat nodig heeft. Eén consumentenorganisatie is niet akkoord en bereidt een collectieve schadeclaim voor.

De deal geldt voor alle passagiers uit zestig verschillende landen. Rederij en consumentenorganisaties schatten dat 85 procent van de opvarenden gebruik zal maken van het aanbod dat net iets hoger is dan de minimumschadevergoeding van 10.000 euro die voor dergelijke schadegevallen geldt. Gewonden en nabestaanden krijgen hogere schadevergoedingen.

Zondag begint de Nederlandse berger Smit met het wegpompen van de eerste stookolie. In totaal gaat het om 2.400 ton stookolie en diesel. De afgelopen dagen heeft Smit al vooronderzoek verricht. Op de olietanks is gemarkeerd waar de gaten worden gemaakt om de olie weg te pompen. Zondag wordt definitief beslist op welke wijze dit zal gebeuren. Gedurende de pompwerkzaamheden zal worden gezocht naar lichamen van de nog zestien vermisten. Inmiddels zijn zestien doden teruggevonden.