Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Zijn spruitjes de laatste jaren zoeter geworden?

De 2-jarige dochter van Eveline Miltenburg is gek op spruitjes. „Meestal hoor je dat kinderen die niet lusten, omdat ze bitter zouden zijn. Ik heb echter het idee dat ze in de loop der jaren zoeter zijn geworden. Klopt dat?”

Spruiten zijn inderdaad zoeter geworden. Neem je een bitterheidsindex van 0 tot 10, dan scoorden ze vroeger een 10 en nu een 6. De daling is zo’n vijf jaar geleden ingezet en heeft zich punt voor punt voltrokken. In de supermarkt heten ze soms ‘milde spruiten’.

„Dit is wat de markt wil”, zegt spruitenteler Jaco den Bakker van het gelijknamige familiebedrijf uit Brielle, dat levert aan onder meer Jumbo. „Zeker de jongere generatie wil zoetere spruiten.”

De bitterheid heeft Den Bakker ‘eruit veredeld’. Er zijn een paar honderd spruitenrassen, de ene bitterder dan de andere. Door de juiste rassen te kruisen, worden ze zoeter.

En het maakt uit wanneer je ze eet: aan het einde van de winter zijn ze zoeter dan aan het begin. Vorst zet bitterheid om in zoet, een chemisch proces. „Dat scheelt één punt op de bitterheidsindex.”

Zoet of bitter, de spruit is bezig aan een opmars. Hij is hip. Je ziet ’m terug in steeds meer recepten, in steeds meer restaurants. „Het is een gemaksgroente”, verklaart Den Bakker. „Je kunt de spruit roerbakken of heel kort koken. Ideaal voor tweeverdieners met weinig tijd.”

Niet dat spruitenteler Den Bakker de opmars in zijn portemonnee voelt. „Supermarkten letten op de kleintjes. Die zijn heel goed in het onderdrukken van hun leveranciers.” En wat niet helpt is de milde winter: „Er is overaanbod van groenten. Alles blijft maar doorgroeien.”

Persoonlijk vindt Den Bakker een spruit met iets meer bitterheid („een 8”) lekkerder. Maar de consument is veranderd: „ Vroeger moesten kinderen eten wat de pot schaft, nu mogen ze vaak zelf beslissen”. Kinderen werden mondiger en de spruit dus minder bitter.

Zelfs Den Bakker eet nog maar eens in de twee weken spruitjes. Zijn kinderen lusten ze niet.