'Ze willen de aftrek van de hypotheekrente aanpakken' Deels waar

De SP wil dat mensen met een duurder huis en een hoger inkomen minder renteaftrek krijgen dan nu het geval is. De bewering is strikt genomen dus waar. Maar voor het deel van de huizenbezitters met een hypotheek onder de 350.000 euro en een inkomen minder dan 50.000 euro bruto, verandert er wat de SP betreft niets. En wie een duurder huis heeft, mag de rente over de eerste 350.000 euro hypotheekschuld tegen 42 procent aftrekken.

De vraag is dus voor hoeveel mensen er iets verandert. Dat blijkt moeilijk vast te stellen. Maar je kunt een rekensommetje maken, met behulp van De Nationale Hypotheek Garantie die ook 350.000 euro als grens hanteert. Volgens de stichting die de NHG verstrekt, is bij bijna tweederde van de garanties het gezamenlijk inkomen van de kopers minder dan 50.000 euro bruto. Van alle 118.000 huizen die in 2011 werden verkocht, werd 83 procent met zo’n garantie verkocht. Als onder deze groep bijna tweederde een inkomen van onder de 50.000 euro had, dan zou voor ruim de helft van de Nederlanders die vorig jaar een huis kocht onder de de SP-regeling niets veranderen. Dit is een grove schatting. Maar meewegend dat 73 procent van de 252.742 huizen die nu op Funda te koop staan 350.000 euro of minder kost, kunnen we voorzichtig concluderen dat voor een significant deel van de huizenkopers niets zou veranderen. We beoordelen deze claim daarom als deels waar.

    • Thalia Verkade
    • Wilmer Heck