Wellink: prijs ABN Amro was aan de lage kant

De Nederlandse staat heeft in 2008 zeker niet te veel betaald voor de Nederlandse onderdelen van Fortis, waaronder ABN Amro. „De Nederlandse delegatie heeft het buitengewoon goed gedaan”.

Dat zei oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vanochtend tijdens een extra verhoor van de parlementaire enquête Financieel Stelsel.

Wellink bestreed de indruk dat Nederland door miscommunicatie en inschattingsfouten te veel heeft betaald voor de bijna omgevallen banken. In oktober betaalde de staat 16,8 miljard euro, en later liepen de kosten op tot ruim 30 miljard. Die kosten waren onder meer het gevolg van kapitaaltekorten die later aan het licht kwamen.

Nederland wilde 12 tot 20 miljard betalen voor de Nederlandse onderdelen van Fortis. „Die bandbreedte was aan de lage kant”, volgens Wellink. België, dat onderhandelde over de verkoop van Fortis, ging uit van een waarde van 32 miljard euro. „Dan mag je tevreden zijn als je in het midden van de bandbreedte terecht komt”.

Woensdag en vandaag tracht de enquêtecommissie de vraag te beantwoorden welke tegenvallers al tijdens de waardering van de bank bekend hadden kunnen zijn. Wellink relativeerde vanochtend het belang van de waardering. „Je kunt de waarde bepalen, maar vervolgens bekijk je wat je bereid bent op tafel te leggen. Een fles water kost misschien een euro, maar in de woestijn ben je misschien bereid er meer voor te betalen.” Met de overname van ABN Amro werd ook de stabiliteit van het Nederlandse financiële systeem gered, benadrukte Wellink.

Topambtenaar Bernard ter Haar bestreed vanochtend de constatering van de enquêtecommissie dat er rond de redding van ABN Amro sprake was van miscommunicatie. „Er was weinig tijd, er was fysieke druk, maar de leden van de onderhandelingsdelegatie wisten heel goed waar ze mee bezig waren.” De commissie van Jan de Wit wilde weten of de waardering van de Nederlandse Fortis-delen door zakenbank Lazard deugde. Volgens Ter Haar sneed de waardering op dat moment hout, maar hij benadrukte dat het om een momentopname ging. „We zitten in een beweging. Begin oktober [2008, toen ABN Amro werd gered] was een concern als ING 20 of misschien wel 30 miljard euro waard. Eind januari was dat 5 of 6 miljard.”