Waterpolovrouwen eindigen als zesde op EK Eindhoven

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn bij de de Europese kampioenschappen in Eindhoven als zesde geëindigd. De Nederlandse ploeg, die op de laatste Olympische Spelen in Peking de gouden medaille won, verloor gisteren de strijd om de vijfde plaats met 11-10 van Spanje. Nederland leidde halverwege nog met 6-5, maar kon die voorsprong niet vasthouden.

De zesde plaats is de laagste klassering ooit voor de waterpolosters, sinds het eerste EK in 1985. Voor het toernooi had de Nederlandse ploeg van de Italiaanse bondscoach Mauro Maugeri zich voorgenomen minimaal derde te worden. Die missie mislukte toen de waterpolovrouwen dinsdag in de kwartfinale na strafworpen van Italië verloren.

Ondanks het teleurstellende resultaat plaatste de Nederlandse ploeg zich wel voor het olympisch kwalificatietoernooi, in april in het Italiaanse Triëst.

De Nederlandse ploeg is de afgelopen jaren sterk verjongd. Na het gouden toernooi in Peking 2008 namen routiniers als Daniëlle de Bruijn afscheid. Talenten als Nomi Stomphorst en Vivian Sevenich namen hun plaats in, maar zij blijken nog te wisselvallig. De ploeg rekent daarom niet op een prolongatie van olympisch goud op de Spelen in Londen. Het bereiken van het toernooi is het voornaamste doel van de ploeg waarvan nog slechts vijf spelers de succesvolle Spelen in Peking hebben meegemaakt.