Zanger N’Dour mag niet meedoen aan presidentsverkiezingen Senegal

In de Senegalese hoofdstad Dakar werd vandaag gedemonstreerd tegen de zittende president Wade. Foto Reuters / Joe Penney

De Senegalese zanger Youssou N’Dour mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van zijn land. Dat heeft het constitutionele hof van Senegal vanavond besloten, meldt persbureau Reuters. N’Dour wilde het opnemen tegen de huidige, 85-jarige president Wade.

De zittende president Wade mag wel meedoen aan de presidentsverkiezingen, ondanks dat hij er al twee termijn heeft opzitten. De Senegalese grondwet werd in 2001, na de verkiezing van Wade in 2000, gewijzigd. Er werd een grondwettelijk maximum van twee termijnen ingesteld. De 85-jarige Wade, die als advocaat is opgeleid, is van mening dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast en dat zijn eerste termijn daarom niet meetelt.

Onrust in hoofdstad Dakar

De uitspraak van het hof zorgde voor veel onrust in de hoofdstad Dakar. Demonstranten hebben auto’s in brand gestoken en raakten slaags met de politie. Die zette daarbij traangas in.

Wade zette met exorbitante aankopen al meerdere keren kwaad bloed bij de arme Senegalese bevolking. Hij liet een standbeeld van zichzelf bouwen voor twintig miljoen en schafte voor 32 miljoen een presidentieel vliegtuig aan. De oppositie had al laten weten de straat op te gaan als het hof zou instemmen met de kandidatuur van Wade.

N’Dour populair bij bevolking

Youssou N’Dour bemoeit zich al jaren met politieke zaken. Hij hekelt de klasseverschillen in het land, waar hij als een nationale held gezien wordt. Bovendien bezit N’Dour een eigen krant en radio- en tv-station en kan hij zo de verste uithoeken van Senegal bereiken met zijn campagnes. Begin dit jaar maakte hij zijn voornemen om aan de verkiezingen mee te doen bekend.

Hij mag van het hof niet meedoen omdat vierduizend van de twaalfduizend handtekeningen die hij heeft verzameld door het hof ongeldig zijn verklaard.

De zanger, 52 jaar oud, kreeg wereldwijde bekendheid toen Peter Gabriel hem in 1986 liet meedoen op het album So en hem meenam op de bijbehorende wereldtour. Ook met Paul Simon werkte hij samen, maar zijn grootste hit was samen met de Zweedse zangeres Neneh Cherry: ‘7 Seconds’ uit 1994.

Wel dertien andere tegenstanders bij verkiezingen in februari

De verkiezingen in Senegal worden op 26 februari gehouden. Dertien andere tegenstanders van Wade mogen wel meedoen aan de verkiezingen.

De Europese Unie stuurt negentig waarnemers naar de presidentsverkiezingen die op 26 februari worden gehouden. De waarnemersmissie wordt geleid door de Nederlandse europarlementariër Thijs Berman (PvdA).

    • Lex Boon