Voormalig ECB-president Trichet bestuurslid EADS

Jean-Claude Trichet, voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt bestuurslid van het Europese luchtvaartconcern EADS. Hij neemt de plaats in van Arnaud Lagardère, die de president-commissaris wordt van EADS. Dat heeft de het luchtvaartconcern gisteren bekendgemaakt. Tom Enders, hoofd van dochterbedrijf Airbus, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het concern.

Het is voor Trichet (69) de eerste grote aanstelling sinds hij in oktober na acht jaar vertrok bij de ECB. Volgens de Britse krant Financial Times is de benoeming, die in mei nog wel officieel moet worden goedgekeurd op een aandeelhoudersvergadering, met instemming ontvangen aan Franse zijde van het bedrijf.

Zowel de Franse als Duitse overheid hebben een belang in de EADS. In Parijs bestond de vrees dat het managementteam van de nieuwe topman Enders teveel Duits zou kleuren. Zowel Enders, als zijn voorganger Louis Gallois pleitte er eerder al voor de overheidsbemoeienis bij EADS te beperken.

Toch overweegt de Duitse regering een belang van 7,5 procent over te nemen van de Duitse autofabrikant Daimler, nu nog voor 22,5 procent eigenaar van EADS. De verwachting is dat de benoeming van Trichet voor meer evenwicht zorgt in de Frans-Duitse verhouding.

EADS-vlaggenschip Airbus maakte vorige week bekend dat in 2011 een recordaantal van 1.419 orders was binnengehaald. Daarmee is Airbus op dit moment de grootste vliegtuigbouwer ter wereld.