VN slaan alarm over het martelen van gevangenen in Libië

Libische milities houden duizenden mensen gevangen in illegale detentiecentra, waar ze worden gemarteld. Dit heeft de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties in de Veiligheidsraad gezegd.

Volgens Navi Pillay heeft de interim-regering de verschillende milities die tegen de gedode oud-leider Gaddafi vochten, niet onder controle. De mensenrechtencommissaris riep de Nationale Overgangsraad op om de illegale detentiecentra over te nemen van de milities en te zorgen voor eerlijk proces voor de gevangenen.

Ook civiele organisaties slaan alarm over marteling van gevangenen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde gisteren dat een aantal gevangenen dood waren gemarteld. En hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft haar werkzaamheden in de noordwestelijke stad Misrata gestopt nadat er 115 patiënten met martelverwondingen werden binnengebracht.

Gisteren sprak de Libische minister van Defensie met lokale leiders in Bani Walid, naar aanleiding van de gevechten die daar afgelopen maandag uitbraken tussen inwoners van de stad en milities die de revolutie steunen. Bani Walid was tijdens de revolutie een pro-Gaddafi-bolwerk. Ook in Tripoli en Benghazi zijn de laatste weken gevechten geweest tussen Gaddafi-aanhangers en milities die meer op hand zijn van de regering.

De VN-gezant in Libië, Ian Martin, zei gisteren dat er nog steeds veel wapens in omloop zijn en dat het vaak onduidelijk is onder wiens bevel de milities opereren.

Volgens Pillay zijn de meesten van de ruim 8.000 gevangenen aanhangers van Gaddafi. Ook zitten er veel Afrikanen van beneden de Sahara gevangen, die werden beschuldigd voor Gaddafi te vechten. BBC, AP