Utrecht pakt kopstukken van jeugdbende op

Vijf van de zeven kopstukken van de zogenoemde Componistengroep, de jeugdbende die voor grote problemen zorgde in de Utrechtse wijk Terwijde, zitten vast. Dat maakten korpschef Johan van Renswoude, burgemeester Aleid Wolfsen en officier van justitie Susanne Terporten gisteren bekend bij de presentatie van de veiligheidscijfers over het jaar 2011.

Leden van de bende zijn verantwoordelijk voor het wegpesten van het homostel Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen en een Marokkaans gezin uit de wijk Terwijde in Leidsche Rijn. Ze zitten vast voor autokraken en straatroven.

Volgens korpschef Van Renswoude is in Terwijde zowel de veiligheid als het veiligheidsgevoel verbeterd in de wijk. In december 2011 was het aantal aangiften gehalveerd in vergelijking met 2010. De korpschef: „Dat schrijf ik volledig toe aan de arrestatie van deze kopstukken.”

Gisteren presenteerde Utrecht een nieuwe aanpak voor jeugdbendes als de Componistengroep (in de buurt waarin de bende actief is, zijn de straten vernoemd naar componisten). De politie maakt twintig rechercheurs vrij om de leiders van de bendes scherp in de gaten te houden. Ieder krijgt drie bendeleiders toegewezen. Wolfsen: „We zijn niet tevreden met de huidige aanpak. Het moet strenger en strakker.”

Jeugdbendes zijn een probleem in Utrecht. In 2011 kende de stad zeventien hinderlijke, negen overlastgevende en tien criminele bendes. In de toekomst willen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie zulke groepen ontmantelen door de leiders aan te pakken.

Utrecht experimenteerde het afgelopen jaar met de nieuwe aanpak bij een bende van 43 jongeren in de wijk Kanaleneiland. Korpschef Van Renswoude: „Onlangs liep een van de kopstukken van die bende het politiebureau binnen. Hij kwam om te vragen wat hij moest doen om van de constante aanwezigheid van de politie af te komen. Dat is precies het doel.”