Uitgelicht

Film

X-Men: The Last Stand (Brett Ratner, 2006, VS/Canada/Groot-Brittannië). Derde deel in de stripfilmserie over mutanten met bovenmenselijke krachten, outcasts en redders van de mensheid tegelijkertijd. Met Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen en Famke Janssen, maar de echte sterren zijn de mensen van de afdeling special effects. RTL5, 20.30-22.30u.

Eastern Promises (David Cronenberg, 2007, VS/Canada/ Groot-Brittannië). Viggo Mortensen speelt voortreffelijk een Russische gangster in Londen, die wellicht toch niet zo harteloos en gewetenloos is als hij aan het begin van de film lijkt te zijn. Met Naomi Watts als verloskundige die op onderzoek gaat. Met de nodige Cronenbergiaanse gruwelen als gevolg. Canvas, 22.20-00.00u.

The Omen (John Moore, 2006, VS). Getrouwe remake van de klassieke griezelaar uit 1976, al rijdt het duivelskind nu niet op een driewieler maar op een step. Ook de Da Vinci Code-achtige raadseltjes kregen een update: nu is de vorming van de Europese Unie een teken van de naderende apocalyps. De cast (Liev Schreiber, Julia Stiles, David Thewlis) slaat zich dapper door alle enge onzin heen, met als hoogtepunt de verschijning van Mia Farrow, zodat ook Rosemary’s Baby door het geheugen komt spoken. Meer om te lachen dan te griezelen.RTL5, 22.30-00.40u.

Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt met karikaturale science fiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet.BBC 1, 00.30-02.25u.

The Notorious Bettie Page (Mary Harron, 2005, VS). Biopic over het pin-upmodel uit de jaren 50 dat, na in haar jeugd misbruikt te zijn, opgepikt werd door fotografen die haar in leren korsetten en andere fetisjparafernalia hesen en in bondageposes afbeeldden. Gretchen Mol ziet er prachtig uit in een hoofdrol die van regisseur en scenarist veel te weinig diepgang meekreeg. BBC 2, 00.50-02.20u.

Informatief

Geloof & ’n hoop liefde. Serie met verhalen van mensen, gebaseerd op de drie bijbelse begrippen. Vanavond inzake geloof: Hanny van Hoeijen brengt smartlappen in het bejaardenhuis. Hoop: Pieter den Admirant haalt veel kracht uit rugby maar dat is niet het enige. En liefde: Tineke Hilstra maakt poppenhuizen en geeft daarmee haar verleden een plek.Ned.2, 19.20-19.55u.

De wandeling. Hella van der Wijst maakt een wandeling met de al dertig jaar in Nederland wonende Argentijnse Alejandra Slutzky. Haar vader Samuel is een verzetsheld in Argentinië tijdens de dictatuur. Hij is arts en zet zich in tegen de onderdrukking van de bevolking door het militaire regime. Op een nacht wordt Slutzky van zijn bed gelicht. Alejandra is dan veertien jaar; het is de laatste keer dat ze haar vader ziet. Zij stelt voor die verdwijning de toenmalige regering verantwoordelijk en heeft daarom aangifte gedaan tegen de vader van prinses Máxima, toenmalig minister van Landbouw Jorge Zorreguieta.Ned.2, 19.55-20.25u.

Zembla: Voor jou tien anderen. Vroeger werkten bouwvakkers, thuiszorgmedewerkers en postbodes in vaste dienst. Maar werkgevers willen af van de vaste kracht, want die is duur. Ze kiezen voor flexibele oplossingen en werken liever met zzp’ers en andere oproepkrachten. Vanavond wordt gekeken hoe het staat in de bouw, de thuiszorg en bij de post.Ned.2, 21.15-22.00u.

Amusement

Flikken Maastricht telefilm: De overloper. Voorafgaand aan het zesde seizoen deze extra lange aflevering, waarin de relatie tussen Eva (Angela Schijf) en Floris (Victor Reinier) onder druk te komt te staan doordat hij in de gevangenis zit voor het stelen van vier miljoen euro overheidsgeld. Eva probeert vergeefs hem te vergeten, maar als Floris door een vormfout eerder vrijkomt en zich aansluit bij een stel criminelen komen ze elkaar weer tegen – als opponenten. Ook met Thom Hoffman, Halina Reijn en Jeroen Spitzenberger.Ned.1, 20.30-22.15u.

The Voice Kids. Een week na het slot van The Voice of Holland begint de juniorvariant, waarin kinderen tussen 6 en 14 jaar hun talenten kunnen bewijzen. Coaches: Marco Borsato, Angela Groothuizen en Nick & Simon. RTL4, 20.30-22.20u.

Radio

OBA Live. Theodor Holman praat met hoogleraar Corjo Jansen, auteur van De Hoge Raad en de Tweede Wereldoorlog. Recht en rechtsbeoefening in de jaren 1930-1950. Tijdens WO II boog de Hoge Raad diep voor de Duitsers. Jansen legt uit hoe het zover heeft kunnen komen.Radio 5, 19.02-20.00u.