Twitter gaat tweets censureren per land

Twitter gaat berichten blokkeren als de inhoud in strijd is met lokale wetgeving. De sociale netwerksite heeft zijn technologie verfijnd, zodat het berichten en accounts kan censureren per land.

Critici vrezen dat Twitter, dat zich altijd heeft ingezet voor vrijheid van meningsuiting, deze vrijheid ondergeschikt maakt aan de eisen van landen als China. De censuurmaatregel komt juist nu het bedrijf uitbreidt naar nieuwe landen in een poging om zijn publiek te verbreden en meer geld te verdienen.

Twitter ziet de nieuwe tool als een manier om individuele berichten te garanderen, zodat tweets beschikbaar blijven voor zoveel mogelijk mensen, terwijl het navigeert door een doolhof van verschillende wetten over de hele wereld. In Frankrijk en Duitsland is het bijvoorbeeld verboden om nationaal-socialistische gedachten te propageren. Tweets met een dergelijke strekking worden in het vervolg verwijderd.

Vroeger, toen Twitter een tweet wiste, verdween deze over de hele wereld. Nu kan een tweet die inbreuk maakt op een plaatselijke wet, in het ene land worden gewist maar elders nog steeds te zien zijn.

Twitter zal er melding van maken wanneer het een tweet verwijdert. Uiteraard is er al een manier gevonden om de tool te omzeilen, zodat tweets niet worden weggehaald.