Twitter gaat berichten per land censureren

Sociaal netwerk Twitter kondigt aan berichten van gebruikers per land te zullen verwijderen als overheden of bedrijven daarom vragen. Het is een opmerkelijke stap van het Amerikaanse webbedrijf dat in 2006 werd opgericht en een van de meest vrij toegankelijke communicatiemiddelen op internet ontwierp.

Twitter was een populair medium tijdens de Arabische revolutie, vooral omdat het toestaat dat mensen anoniem berichten rondsturen. Ook online-actievoerders in de westerse wereld maken dankbaar gebruik van Twitter. Volgens critici is de kans nu echter groot dat onwelgevallige tweets gaan verdwijnen.

„Terwijl we internationaal groeien komen we ook in landen die andere ideeën hebben over vrijheid van meningsuiting”, schrijft Twitter op zijn blog. Dat is een radicale breuk met het beleid. In een interview met deze krant in oktober zei Katie Stanton, bij Twitter verantwoordelijk voor internationale expansie, over de blokkade van Twitter in China: „De enige manier waarop we in China toegelaten worden, is als we tweets gaan filteren en dat zijn we niet van plan.”

Twitter telt nu 100 miljoen actieve gebruikers en heeft de ambitie om miljarden mensen te bereiken. Het bedrijf wil geld verdienen met advertenties, maar om uit te groeien tot een volwassen webbedrijf is wereldwijd bereik nodig.

Twitter vindt niet dat het toegeeft aan censuur: de tweets blijven zichtbaar in andere landen en dat is beter dan dat ze op het hele netwerk gewist worden. Ook belooft het bedrijf het te melden zodra er ergens ter wereld een bericht verwijderd is.

Chaotische strijd om de macht op het web: pagina 38-39