Topcrimineel Willem Holleeder vrijgelaten

Willem Holleeder op zijn scooter in de zomer van 2005.

Willem Holleeder is vanochtend vrijgelaten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie aan persbureau Novum.

Na zes jaar achter de tralies heeft de topcrimineel twee derde van zijn straf voor het afpersen van vastgoedhandelaren erop zitten.

Veiligheidsmaatregelen moeten aanslag op Holleeder voorkomen

Justitie heeft veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat Holleeder direct slachtoffer wordt van een aanslag. Hij wordt in een geblindeerde auto de gevangenis uitgereden en vervolgens op een nog geheime plek afgezet. Daar wordt hij opgevangen door bekenden.

Vrijlating in alle stilte voorbereid

Justitie heeft de vrijlating van Holleeder in alle stilte voorbereid om te voorkomen dat hij als ‘volksheld’ wordt onthaald. Het Openbaar Ministerie blijft hem in de gaten houden omdat nog wordt onderzocht of hij in verband kan worden gebracht met meerdere liquidaties. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het doodschieten van criminele kompanen als vastgoedhandelaar Willem Endstra, Cor van Hout, hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl.

Holleeder wordt niet vervolgd - gebrek aan bewijs

NRC kwam begin dit jaar met het nieuws dat na overleg tussen de top van de Nationale Recherche, de Amsterdamse politie en justitie een paar dagen voor Kerstmis, is geconcludeerd dat er weliswaar verscheidene aanwijzingen zijn dat Holleeder opdrachten tot het doden van criminele concurrenten heeft gegeven, maar het ontbreekt ondanks zeer uitvoerig en jarenlang onderzoek aan technisch bewijs. Er zijn geen vingerafdrukken op wapens, telefoontaps of observaties die Holleeder in verband brengen met dergelijke misdrijven, schreef NRC-redacteur Marcel Haenen. Daarom werd afgezien van vervolging.

    • Marije Willems