Terugkijken: Romney en Gingrich botsen in laatste debat Florida

Komende dinsdag stemt Florida over de vraag wie namens de Republikeinen de presidentskandidaat moet worden. Afgelopen nacht vond voor de camera’s het laatste debat tussen de vier kandidaten plaats. Koplopers Romney en Gingrich vlogen elkaar weer veelvuldig in de haren.

De voorverkiezing in Florida is van groot belang voor de Republikeinse race, want door de overwinning van Newt Gingrich in South Carolina vorig weekend is de spanning bij de voorverkiezingen weer helemaal terug. Hoewel Rick Santorum en Ron Paul nog niet kansloos zijn, lijkt de strijd te gaan tussen de conservatief Gingrich en de meer gematigde Romney. Zij botsten vannacht weer een aantal malen in het CNN-debat.

Zorghervorming blijft Romney parten spelen

Romney werd door de andere kandidaten weer aangevallen over het zorgplan dat hij als gouverneur van Massachusetts invoerde. Dat lijkt sprekend op de zorghervorming van Obama en daar zal hij nog veel last mee krijgen, twitterde onze correspondent Guus Valk vannacht tijdens het debat:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romneycare blijft trouwens een extreem zwakke plek voor Romney. Voerde stelsel in dat sprekend op Obamacare lijkt, en dat wil hij afschaffen
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney kan er maar beter aan wennen,Obama zal hem er maand in, maand uit op aanvallen #romneycare #cnndebate

Hieronder een aantal video’s met de hoogtepunten van het debat op een rij.

Romney tegen Gingrich over basis op de maan: ‘You’re fired’

Gingrich baarde deze week opzien door te pleiten voor een permanente Amerikaanse basis op de maan. “We moeten de toekomst met bravoure tegemoet gaan”, zo zei Gingrich op een campagnebijeenkomst. Romney maakte vannacht korte metten met het plan van Gingrich, die hij ervan beschuldigde in iedere staat een ander proefballonnetje te lanceren om kiezers te trekken:

Vraag aan de kandidaten: waarom is jouw vrouw geschikt als First Lady?

Bij het CNN-debat was naast het gekibbel over politieke onderwerpen ook plaats voor andere vragen. Zo vroeg debatleider Wolf Blitzer de kandidaten op een gegeven moment te vertellen waarom hun vrouw geschikt zou zijn als First Lady. Vooral Romney en Santorum scoorden punten met hun antwoord:

http://www.youtube.com/watch?v=60bP96qJssY&list=UUEgvSsB99tT_tCrAazia_hA&index=5&feature=plcp

Meningsverschillen over invloed van geloof op besluitvorming

In het gelovige Amerika is de persoonlijke beleving van religie door de presidentskandidaten van het grootste belang. Een vrouw uit het publiek vroeg de kandidaten hoe zij hun handelen als president zouden laten beïnvloeden door hun christelijke geloof. Daarover bleken de meningen te verschillen: Ron Paul zei bijvoorbeeld dat hij zich niet door zijn geloof zou laten leiden, terwijl Gingrich benadrukte dat een president niet zonder de adviezen en inspiratie van God kan:

http://www.youtube.com/watch?v=5HiyDFH7s1I&list=UUEgvSsB99tT_tCrAazia_hA&index=4&feature=plcp

Het debat leverde geen duidelijke winnaar op, was het eindoordeel van onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Lees veel dat Romney als de winnaar van het #cnndebate wordt gezien. Was toch geen beste vertoning, wat ik ervan zag, hij kwam moe over
    • Pim van den Dool