Syrische ambassade in Kairo bestormd door demonstranten

Minstens 200 demonstranten die vanmiddag bij de Syrische ambassade in Kairo, Egypte protesteerden tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad hebben de Syrische ambassade bestormd. Dat meldt persbureau AFP.

De demonstranten wisten de Syrische ambassade in de wijk Garden City in Kairo binnen te dringen, waar ze deuren en ramen insloegen. Veiligheidsdiensten grepen in om de demonstranten uit het gebouw te krijgen. Er raakte niemand gewond, omdat het gebouw leeg was. Vrijdag is namelijk een weekenddag in Egypte.

http://youtu.be/FyRctTq-GeM

Volgens de Syrische ambassadeur Yusef Ahmed drongen de demonstranten eerst de binnenplaats van de ambassade binnen, waarbij ze delen van het hek beschadigden. Daarna bereikten ze de eerste en tweede verdiepingen en het kantoor van de ambassadeur. Daar werden ze niet tegen gehouden.

Woordvoerder ambassade: ‘Bestorming was voorbereid’

Volgens de ambassadeur is dit een “zeer serieuze ontwikkeling.” De ambassadeur heeft tegenover persbureau AFP verklaard dat hij een klacht zal indienen bij de autoriteiten:

“De Syrische ambassade is aangevallen. We zullen een brief sturen waarin we vragen om bescherming van de ambassade. Die was vandaag namelijk erg zwak.” - Ahmed tegenover AFP.

Een woordvoerder van de ambassade meldt aan persbureau Reuters dat er geen gewonden zijn gevallen en dat er camera’s van demonstranten in beslag zijn genomen:

“De Syrische ambassade heeft video camera’s van de demonstranten die de veiligheidsdiensten niet konden tegenhouden of konden wegduwen van de ambassade. (…) Ik geloof dat deze aanval was gepland en van tevoren was voorbereid.” - woordvoerder tegenover Reuters

Bekijk twee video’s van de protesten voor de Syrische ambassade in Egypte en een foto van een gebroken vlaggenstok binnenin de ambassade.

Nog altijd onrust in Syrië

In de Syrische stad Homs hebben elitetroepen van het leger van president Assad gisteren een familie van veertien mensen uitgemoord. In totaal zouden in Syrië gisteren volgens Syrische activisten 43 burgerdoden zijn gevallen.

    • Judith Laanen