Strijd om Megaupload heeft ook een Nederlands tintje

Ook de FBI mengt zich in de strijd om het web. Vervolging van de ruilsite Megaupload wegens cybercriminaliteit leidt tot heftige reacties. Nederland speelt ook een rol.

De FBI probeert met de vervolging van ruilsite Megaupload grootschalige cybercriminaliteit aan te pakken. Ondertussen ligt de FBI ook zelf onder vuur. Een aantal afdelingen van de Piratenpartij wil de FBI aanklagen voor het verwijderen van alle bestanden die bij Megaupload waren ondergebracht. Het gaat daarbij onder meer om persoonlijke bestanden van legale gebruikers, volgens de Piratenparij.

Via Megaupload kunnen bestanden worden uitgewisseld, waaronder gekopieerde films, cd’s en computerprogramma’s. De groep, door de FBI de „megasamenzwering” genoemd, wordt verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie.

Volgens de Piratenpartij heeft de FBI met het neerhalen van de site „enorme persoonlijke en economische schade” aangericht. Het initiatief komt van de Catalaanse tak van de Piratenpartij. Op hun website roepen ze gedupeerde gebruikers van Megauload op zich bij hen te melden. Ook onderzoekt de groep of er Amerikaanse wetten zijn overtreden.

De Nederlandse Megaupload-verdachte Bram van der K. (29) is gisteren in Nieuw-Zeeland op borgtocht vrijgelaten. De hoofdprogrammeur van de vorige week uit de lucht gehaalde filesharing-site Megaupload is volgens de Nieuw-Zeelandse rechter niet vluchtgevaarlijk. Ook zijn collega, de Duitse Finn B. (38) is na betaling van zijn borg op vrije voeten gesteld.

De twee werden vorige week vrijdag op verzoek van de FBI aangehouden in Nieuw-Zeeland in het landhuis van Megaupload-oprichter Kim Dotcom. Dotcom zit nog steeds vast, de rechter noemde hem „extreem vluchtgevaarlijk”.

Ook in Nederland is een verdachte aangehouden in de zaak. Het gaat om de Est Andrus N. (32), die ook de Turkse nationaliteit heeft. De man, volgens de FBI hoofd ontwikkeling van Megaupload, werd vorige week in Rotterdam aangehouden. Begin deze week werd hij in Den Haag voorgeleid en voor zestig dagen in voorlopige hechtenis gezet. Dat is de termijn waarbinnen een uitleveringsverzoek gedaan moet worden, conform het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Dat uitleveringsverzoek is nog niet binnengekomen, zegt een woordvoerder van het functioneel parket in Den Haag. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie geeft geen informatie over de status van het verzoek. Mocht het zover komen, is het aan de rechter in Rotterdam om te bepalen hoe daar op wordt gereageerd.

Ook in Duitsland werd een verdachte aangehouden in de omvangrijke zaak. De 39-jarige Sven E., een Duitser, is volgens de FBI het hoofd van de afdeling bedrijfsontwikkeling. Hij zou via de Filippijnen naar Duitsland zijn afgereisd. Hij zal niet niet worden uitgeleverd, omdat Duitsland geen uitleveringsverdrag heeft met de VS.

    • Peter van der Ploeg