Sarkozy en Karzai willen sneller vertrek NAVO

AFP PHOTO POOL / PHILIPPE WOJAZER Karzai en Sarkozy vandaag in Parijs. Ze willen dat de NAVO alle gevechtsmissies een jaar eerder overdraagt aan het Afghaanse leger. Foto AFP / Philippe Wojazer

De Franse president Nicolas Sarkozy de Afghaanse president Hamid Karzai willen dat de NAVO alle gevechtsmissies in Afghanistan al in 2013 overdraagt aan het Afghaanse leger, in plaats van een jaar later. Dat heeft Sarkozy vanavond laten weten na een ontmoeting met de Afghaanse president, meldt persbureau AP.

De Franse president Nicolas Sarkozy zegt dat de Amerikaanse president Barack Obama van het voorstel op de hoogte is gesteld. Frankrijk wil het plan eind volgende week voorleggen aan een vergadering van ministers van defensie van de NAVO. Het houdt een versnelling in van de stapsgewijze terugtrekking die Obama tot het einde van 2014 voor ogen heeft.

Het voorstel komt een week nadat Frankrijk alle militaire operaties in Afghanistan dreigde op te schorten. Dat besluit kwam na het doodschieten van vier Franse militairen door een Afghaanse soldaat. Sarkozy liet toen al weten een snellere terugtrekking te overwegen.

    • Lex Boon