Rosenthal voorkomt EU-kritiek op Israël

Rosenthal vindt het nu niet het moment voor kritiek op Israël.

Brussel/Den Haag. Onder druk van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) is begin deze week in Brussel een kritische EU-verklaring over Israël aangepast. Dat zeggen bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden.

Nederland wilde per se niet dat in de EU-tekst een verwijzing zou staan naar een uiterst gevoelig rapport van de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Israël. Daarin wordt het beleid van Israël in een deel van de bezette gebieden scherp bekritiseerd: onder meer door de komst van Joodse kolonisten wordt volgens de EU daar „de Palestijnse aanwezigheid ondermijnd”. Volgens het rapport is de tweestatenoplossing (naast Israël een Palestijnse staat) verder weg dan ooit „als deze trend niet wordt gestopt”. Israëlische diplomaten leverden felle kritiek op het gelekte rapport.

In de verklaring die EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag overeenkwamen, staat alleen nog dat er in 2011 „verontrustende ontwikkelingen op de grond” waren, maar dat de EU onverminderd vasthoudt aan een tweestatenoplossing.

Nederland zou hebben gezegd dat het „nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël”.

GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd omdat Rosenthal de Kamer onjuist geïnformeerd zou hebben over zijn standpunt over Israël. NRC