Reünie Monty Python in sf-comedy

Een film over buitenaardse wezens die onuitputtelijke krachten verlenen aan een mens, die daar vervolgens niet goed mee omgaat en ook nog eens het wijze advies van zijn sprekende hond negeert, waardoor hij grote chaos creëert – dat scenario klinkt als een echte Monty Python-film. En die gaat er ook komen, heeft Pythonlid Terry Jones, die de film zal regisseren, samen met de producenten bekendgemaakt.

Het wordt een sciencefictioncomedy met de titel Absolutely Anything. Naast Jones werken drie van de vier overige nog levende Pythonleden in elk geval mee: John Cleese, Terry Gilliam en Michael Palin. Eric Idle zal zich mogelijk ook bij hen aansluiten. Het zesde lid van de groep, Graham Chapman, overleed in 1989.

Cleese, Palin en Gilliam zullen buitenaardse wezens spelen en andere rollen vertolken. Met de Amerikaanse acteur Robin Williams wordt gesproken over een optreden als hond en pompeuze Fransman.

De producenten beschrijven de humor in de film als ‘pythonesk’, maar Terry Jones is het daar niet mee eens. „Het is geen Pythonfilm”, zegt hij. „Het is iets anders. Het is niet zo dat we allemaal weer bij elkaar zullen komen.”

Jones zegt niet te begrijpen wat de producenten bedoelen met ‘pythonesk’. „Toen wij Monty Python maakten, probeerden we juist elke stijl te vermijden. We deden voortdurend nieuwe en verschillende dingen, zodat mensen niet konden zeggen waar ze nou precies naar keken.”

De film zal deze zomer worden opgenomen in het Verenigd Koninkrijk met een budget van 11 tot 15 miljoen euro.

De leden van Monty Python, die elkaar kenden van de universiteiten van Oxford en Cambridge, begonnen in 1969 met het maken van een humoristische tv-reeks voor de BBC, die de titel Monty Python’s Flying Circus kreeg. Deze werd vier seizoenen uitgezonden en is voortdurend herhaald, ook op de Nederlandse televisie. Monty Python maakte ook vijf films, waarvan de laatste, The Meaning of Life, in 1983.