Ralbag biedt excuses aan

Opperrabbijn Aryeh Ralbag heeft zijn controversiële uitspraken over homoseksuelen gisteren tegenover de Joodse Gemeente Amsterdam toegelicht. In een schriftelijke verklaring, voorgelezen tijdens een raadsvergadering, liet de rabbijn weten dat hij „niemand heeft willen beledigen” met zijn constatering dat homoseksualiteit genezen dient te worden. „Maar mocht dat wel zo zijn, dan bied ik mijn excuses aan”, aldus Ralbag.

Ralbag raakte vorige week in opspraak toen bleek dat hij zich had geschaard achter een verklaring waarin homoseksuelen worden opgeroepen in therapie te gaan. De opperrabbijn ondertekende deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality namens de Joodse Gemeente Amsterdam. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieerde, werd Ralbag „voorlopig” uit zijn functie ontheven.

Tijdens de raadsvergadering riep Kol Chadasj, de grootste fractie in de raad, het bestuur op binnen drie weken tot een regeling te komen voor het vertrek van Ralbag. „Wij vinden dat er op een fatsoenlijke manier afscheid moet worden genomen van de opperrabbijn”, zei Hadassa Hirschfeld, voorzitter van Kol Chadasj, vanmorgen in een reactie. „Hoe langer deze kwestie in de lucht blijft hangen, hoe meer schade het aan de joodse gemeenschap toebrengt.” Veel leden zijn volgens haar bang voor een schisma in de Joodse Gemeente Amsterdam.

Tijdens een reis van Israël naar de Verenigde Staten, waar Ralbag woont en werkt, maakte de opperrabbijn gisteren een lange tussenstop in Amsterdam. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om enkele gesprekken met bestuurders van de Joodse Gemeente Amsterdam te voeren.

    • Danielle Pinedo