PVV hielp een Let, die de partij xenofoob noemde

De PVV wilde per se niet dat Frans Timmermans (PvdA) een Europese topfunctie kreeg. Dan maar liever een Let, redeneerde ze. Maar die Let blijkt fel tegen de PVV.

Ondanks een intensieve campagne kreeg PvdA-Kamerlid Frans Timmermans deze week niet die hoge Europese functie die hij zo graag wilde. Sterker nog: hij haalde de tweede stemronde niet eens.

Dat kwam ten dele door de PVV. Die partij had ervoor kunnen zorgen dat er een tweede ronde zou komen, zodat Timmermans in de race was gebleven om Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa te worden.

Maar de PVV had een doel: als Timmermans het maar niet wordt. „Meneer Timmermans heeft heel lelijke dingen gezegd over de PVV en over onze achterban”, zo laat Peter van Dijk vanochtend desgevraagd weten. PVV’er Van Dijk is Eerste Kamerlid en lid van het parlement van de Raad van Europa, en stemde tegen de Nederlandse kandidaat. De Raad van Europa, een organisatie van 47 landen, houdt zich vooral bezig met mensenrechten. In de Parlementaire Assemblee zitten zeven Nederlandse Eerste en Tweede Kamerleden.

Wat blijkt? Van de uiteindelijke winnaar, Nils Muiznieks uit Letland, hoeft de PVV ook niet veel te verwachten. Hij was voor de Raad van Europa ‘rapporteur’ voor Nederland. Hij kwam, zag en schreef in 2008 over racisme en intolerantie in Nederland.

Enkele zinnen uit het rapport: „De PVV heeft een spraakmakende rol gespeeld door het indienen van omstreden beleidsvoorstellen en door racistisch of xenofobisch taalgebruik, met name gericht tegen moslimgemeenschappen.” Of: „Stigmatiserend, stereotyperend en zelfs ronduit racistisch taalgebruik tegen moslims, waar de PVV gebruik van maakt, blijft in de regel onweersproken door de gevestigde politieke partijen.”

Ook concludeerde het rapport dat extreem-rechtse groeperingen weinig succes hebben in Nederland omdat er „een zekere ontvankelijkheid van de gevestigde politieke partijen voor intolerant ideeëngoed en xenofobische fora is”. Om daarbij te vermelden dat de PVV gegroeid was bij de verkiezingen.

Van Dijk zegt nu dat hij wel wist dat Muiznieks „kritische opmerkingen had”, maar heeft „niet al zijn toespraken en geschriften van tevoren bestudeerd, of zijn doopceel kunnen lichten”.

Extra complicatie: Muiznieks heeft een dubbele nationaliteit. Hij is geboren in de Verenigde Staten, wat automatisch het Amerikaanse staatsburgerschap oplevert. Vroeger was een dubbele nationaliteit voor de PVV nog reden om mensen ongeschikt te verklaren voor een publieke functie.

Had Van Dijk alsnog liever Timmermans als winnaar gehad? „Ik ga niet op een weegschaal leggen wie de minst lelijke dingen over de PVV zegt. Maar liever meneer Timmermans op die plek? Nee, dat helemaal niet.”

Morgen in NRC Weekend: Hollands Dagboek van Frans Timmermans

    • Derk Stokmans