‘PVV blokkeerde benoeming Timmermans voor topfunctie’

Den Haag : 29 juni 2011 PvdA-kamerlid Frans Timmermans. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 29 juni 2011 PvdA-kamerlid Frans Timmermans. foto © Roel Rozenburg Frans Timmermans is gepasseerd voor de functie van Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa. Foto NRC / Roel Rozenburg

De PVV heeft deze week koste wat kost proberen te voorkomen dat PvdA-Kamerlid Timmermans een Europese topfunctie kreeg. Timmermans dong mee voor de post van Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa.

De baan ging uiteindelijk naar de Let Muiznieks, mede door het stemgedrag van de PVV. Muiznieks werd in de eerste ronde gekozen met een absolute meerderheid van 120 van de 239 geldige stemmen. Timmermans kreeg 92 stemmen, de Belgische oud-Ombudsman Pierre-Yves Monette haalde 27 stemmen.

De PVV-vertegenwoordiger in Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Eerste Kamerlid Peter van Dijk, stemde niet voor Timmermans. Juist die ene stem van de PVV leidde ertoe dat het niet tot een tweede stemronde kwam. In Nieuwsuur reageerde Van Dijk gisteravond dat hij in elk geval niet op Timmermans wilde stemmen, vanwege felle kritiek op zijn partij.

Ironisch genoeg is Muizniek zeer kritisch over de PVV. Zo schreef hij als rapporteur voor de Raad van Europa dat de partij gebruik maakt van racistisch en xenofoob taalgebruik. In een Europees rapport over Nederland schreef hij:

“dat recentelijk met name de PVV een spraakmakende rol heeft gespeeld door het indienen van omstreden beleidsvoorstellen en door racistisch of xenofobisch taalgebruik, met name gericht tegen moslimgemeenschappen.”

Eerder lag de PVV ook al dwars bij de benoeming van Timmermans tot gouverneur van Limburg.

De promotiefilm van Timmermans: