Prestigeduel nummer 27, en weer is Nadal de beste

Rafael Nadal verslaat in spectaculair duel zijn grote rivaal Roger Federer.

Melbourne. Prestigeduel nummer 27. En weer was het Spaanse krachtmens Rafael Nadal sterker dan de Zwitserse balkunstenaar Roger Federer. In de halve finales van de Australian Open versloeg de als tweede geplaatste Nadal in vier sets zijn eeuwige rivaal: 6-7, 6-2, 7-6 en 6-4. In de onderlinge ontmoetingen leidt Nadal nu met achttien overwinningen; Federer won negen keer.

Net zoals de 26 eerdere wedstrijden was het duel van gisteren een feest voor tennisliefhebbers. De sfeer in de Rod Laver Arena, het imposante centercourt op Melbourne Park, had veel weg van een spectaculaire voetbalwedstrijd. „Het is een eer om tegen Roger te spelen. Het was een fantastische wedstrijd”, zei Nadal na afloop van de wedstrijd, die drie uur en 42 minuten duurde.

Nadat Nadal de Zwitser de hand had geschud, zonk de Spanjaard op zijn knieën neer op de baan, met zijn armen omhoog, alsof hij zojuist de titel had gewonnen. „Het voelde niet zo”, zei hij na zijn emotionele viering. „Dit was een heel belangrijke wedstrijd voor mij”, aldus Nadal, die de afgelopen dagen nog niet zijn beste tennis liet zien in Melbourne.

In de eindstrijd treft Nadal zondag de als eerste geplaatste Serviër Novak Djokovic of de Brit Andy Murray, als vierde geplaatst. Die partij wordt vanmorgen gespeeld. De 25-jarige Nadal gaat in de finale op jacht naar zijn elfde grandslamtitel. Hij won de Australian Open al eens in 2009. Reuters, AP