Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Piratenpartijen klagen FBI aan om Megaupload-schade

Bij het surfen naar megaupload.com staat deze mededeling van de FBI te lezen.

De FBI ligt nu zelf ook onder vuur in de zaak-Megaupload. Enkele afdelingen van de Piratenpartij, waaronder de Zweedse (waar kopiëren een officiële religie is), de Spaanse, de Franse en de Britse, verzamelen klachten tegen de Amerikaanse autoriteiten voor het verwijderen van hun materiaal.

Volgens de groep, geleid door de Catalaanse Piratenpartij, heeft de FBI “onmeetbare schade” aangericht door het verwijderen van alle bestanden die bij Megaupload gestald waren. Het gevolg is “enorme persoonlijke en economische schade,” die volgens de Piratenpartijen buiten proportie is in vergelijking met het doel van de FBI, dat voorbij wordt geschoten.

Op Twitter beklagen gebruikers van Megaupload zich:

Twitter avatar Roatandude +84™  So I had a whole bunch of personal stuff stored in #Megaupload and now it is gone! WTF!!! #StopSOPA!
Twitter avatar mysticwater Kristy Lacasse completely breaking down over this shit, fuck you america. give me my files back at least #megaupload
Twitter avatar taenina Nina Andrade #Megaupload was closed by the FBI… was I the only one who had it for work files? Just get me my files back!!!

Bovenstaande twitteraar beklaagt zich in een blog over de werkbestanden die ze kwijt is, nu Megaupload uit de lucht is gehaald.

Illegale bestanden, zo argumenteert de groep, zijn nog altijd wijdverspreid, maar de persoonlijke bestanden waar veel mensen Megaupload voor gebruikten zijn nu voor altijd gewist.

De partijen richten een platform op waar iedereen die door de zaak wordt geraakt zich kan aanmelden, ongeacht het soort account dat diegene had bij Megaupload. Op de site van de Catalaanse piraten staat:

“Het initiatief is een startpunt om legitieme internetgebruikers te helpen zich te verdedigen tegen justitieel misbruik, geholpen door hen die agressief cultureel materiaal af willen sluiten om er zelf financieel beter van te worden.”

Megaupload gebruikte duizenden servers wereldwijd om content op te slaan, waaronder 690 in Nederland. De site kocht 60 servers bij het Nederlandse Leaseweb, die offline zijn gehaald op last van de FBI. De rest van de Nederlandse servers werd gehuurd.

Twitter avatar xNRJ Laurens Ik heb ook getekend en zit bij het piratenoffensief tegen de FBI en de overheden. http://t.co/zjK2kLC2