‘Pgb-fraude vaak niet bestraft’

Fraudeurs die sjoemelen met het persoonsgebonden budget (pgb) worden nauwelijks aangepakt door justitie. Vaak wordt afgezien van vervolging omdat er geen bewijs is, schrijft de Volkskrant vandaag.

Hoewel er in de afgelopen jaren enkele grote fraudezaken aan het licht kwamen, heeft dat nog nauwelijks tot veroordelingen geleid. Sommige rechtszaken duren al jaren. Volgens het OM komt dat doordat strafonderzoeken vaak moeizaam verlopen. “Het is lastig betrouwbare getuigen te vinden”, licht een woordvoerder in de krant toe.

Met een pgb kunnen gehandicapten en ouderen zelf zorg inkopen. Het systeem is gevoelig omdat de administratie van veel patiënten vaak uit handen wordt gegeven. Voor bemiddelaars is het dan eenvoudig om een deel van het zorggeld in eigen zak te steken.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil ruim 800 miljoen euro besparen door het persoonsgebonden budget nagenoeg af te schaffen. Negentig procent van de 156.000 mensen met een pgb verliest het recht erop. Er komt wel een vergoeding voor mensen die veel en complexe zorg nodig hebben.

    • Marije Willems