Passagiers Costa Concordia krijgen elfduizend euro schadevergoeding

De Costa Concordia zoals hij er gisteren bij lag voor de kust van het eiland Giglio. Elke passagier krijgt van de reder een schadevergoeding van elfduizend euro. Foto AFP / Filippo Monteforte

De eigenaar van de Costa Concordia biedt elke passagier van het verongelukte cruiseschip een bedrag van 11.000 euro ter compensatie voor psychologische schade en verloren bagage. Dat is vanmorgen overeengekomen tussen het bedrijf en consumentenorganisaties.

Costa Crociere SpA, een onderdeel van de grootste organisator van cruises ter wereld, Carnival Corp., zal ook alle kosten van de cruise, reiskosten en eventuele medische kosten vergoeden, meldt persbureau AP. De toezegging werd vandaag gedaan na onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Costa Concordia en Italiaanse consumentenorganisaties die de 3.206 opvarenden uit 61 verschillende landen vertegenwoordigden. Wie akkoord gaat met het aanbod, ziet daarmee af van verdere juridische stappen, zo staat in de overeenkomst vastgelegd.

Op 13 januari verongelukte de Costa Concordia voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio, toen het op een rots voer. Bij de scheepsramp kwamen minstens vijftien mensen om het leven. Ten minste zeventien mensen worden nog vermist. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, werd gearresteerd omdat hij de botsing zou hebben veroorzaakt door onvoorzichtig gedrag en vervolgens het schip vroegtijdig verliet.

    • Peter Zantingh