pas verschenen

Ria Borkent: Mattëus Passie. Een poëtische hertaling. Boekencentrum, 100 blz. € 12,90

Een nieuwe Nederlandse vertaling van de Matthäus Passion van Johan Sebastiaan Bach (1685-1750). Het werk is vertaald door de Nederlandse dichteres Ria Borkent (1950) in opdracht van het Christelijk Literair Overleg.

Gabriël van den Brink (red.): De Lage Landen en het hogere. De Betekenis van geestelijke beginselen in het moderne bestaan. Amsterdam University Press, 604 blz. € 69,95

De wetenschappelijke editie van Eigentijds idealisme. Een afrekening met het cynisme in Nederland waarin hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg Gabriël van den Brink claimt dat cynische politici en media het bestaande idealisme in Nederland miskennen.

Trix Broekmans: Liverpool. A love story. Conserve, 232 blz. € 20,-

Reisboek van freelance journalist Trix Broekmans (1948) waarin ze het beeld van een mistroostig Liverpool weerlegt en samen met enkele inwoners op zoek gaat naar de culturele hoogtepunten van de Engelse havenstad.

Alex van Galen: Süskind. De Arbeiderspers, 260 blz. € 17,50

Het boek van de gelijknamige Nederlandse oorlogsfilm over het leven van Walter Süskind die, werkzaam bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, honderden kinderen van transport naar concentratiekampen wist te redden. Süskind werd geschreven door de Nederlands scenario- en thrillerschrijver Alex van Galen (1965).

Ingmar Heytze: Ademhalen onder de maan.Podium, 46 blz. € 15,-

De tiende dichtbundel van de Nederlandse dichter Ingmar Heytze (1970), waarin de dichter beseft dat de mens veel mist vanwege het feit dat hij maar één leven kan leiden. Om die reden verplaatst Heytze zich in deze bundel in levens van anderen.

Gerard Koolschijn: Geen sterveling weet. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 520 blz. € 19,95, € 29,95 (geb.)

Roman van de vertaler en classicus Gerard Koolschijn (1945) gebaseerd op het leven van ds. J. P. Paauwe, alias ‘dominee Raave’, die ook model stond voor een personage in Jan Siebelinks Knielen op een bed violen.

Joke van Leeuwen: Half in zee. Gedichten en beelden. Querido, 16 blz. € 2,50

Bundel van de Nederlandse schrijfster en illustrator Joke van Leeuwen (1952) verschenen ter ere van Gedichtendag 2012, die als thema ‘stroom’ heeft.

Godfried Bomans: Genieten in een gekkenhuis. De beste stukken uit Elsevier . Elsevier, 427 blz € 14,95.

Bundel artikelen en beschouwingen van Bomans (1913-1971) uit Elseviers Weekblad en Magazine. Bij zijn toetreding tot de redactie schreef Bomans: ‘Ik dacht, ik ben terechtgekomen in een gekkenhuis van heel hoog niveau met uiterst begaafde patiënten.’