Papademos: binnen enkele dagen akkoord Griekse schuld

De Griekse premier Lucas Papademos verwacht binnen enkele dagen een akkoord met de private schuldeisers. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Griekenland verwacht binnen een paar dagen een akkoord te hebben bereikt met private schuldeisers over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuldenlast. Dat heeft de Griekse premier Lucas Papademos laten weten aan persbureau Reuters.

De onderhandelingen met de trojka – de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - over een nieuwe lening van 130 miljard kunnen dan halverwege volgende week worden afgerond, aldus de Griekse premier. Papademos:

“We hebben de laatste weken en vooral de laatste paar dagen significante vooruitgang geboekt. We proberen de onderhandeling zo snel mogelijk af te sluiten. Ik ben erg optimistisch dat we een akkoord binnen enkele dagen zullen bereiken.”

Al maanden worden er gesprekken gevoerd tussen Griekenland en de banken over de voorwaarden van het kwijtschelden van zo’n vijftig procent van de Griekse staatsschuld, een bedrag van meer dan honderd miljard euro.

Als de onderhandelingen niet slagen, dreigt Griekenland failliet te gaan en lijkt een vertrek van het land uit de eurozone onvermijdelijk. De Europese schuldeisers hebben een akkoord als voorwaarde gesteld voor nieuwe financiële steun. Griekenland is daar afhankelijk van: eind januari moet het land weer zo’n twintig miljard aan rentebetalingen doen en dat geld is er niet.

Papamemos vandaag tegen Reuters:

“Griekenland gaat niet failliet.”

    • Lex Boon