Oxfordstudenten wagen zich aan potje zwerkbal

University of Oxford students play Quidditch, the fictional game from the Harry Potter books. 21/01/2012...photo by Sam Frost...©2012...phone +44 (0)7790 900704..email sam@samfrostphotos.com... Sam Frost

Next spot

Zwerkbal

Een tovenaarssport uit Harry Potterboeken, populair bij studenten.

Met een stok tussen je benen rennend over een nat en modderig grasveld. Zo speel je zwerkbal, de tovenaarssport uit de Harry Potterboeken, als je niet kunt vliegen. Studenten van de universiteit in Oxford waagden zich er onlangs aan, met het risico keihard te worden geraakt door de volleyballen die tegenstanders gericht tegen je hoofd gooien.

De volleyballen moeten de zogenaamde beukers uit de boeken voorstellen; zwarte harde ballen die met 100 kilometer per uur over het veld razen en tovenaars van hun bezem proberen ‘af te beuken’. Het spel wordt gespeeld door twee teams met zeven spelers. In de boeken zweven tovenaars op bezemstelen door de lucht, en proberen te scoren door de slurk, een rode bal, door een van de ronde doelen te gooien die ver boven het grasveld uittorenen.

Bij de studenten in Oxford is de slurk een basketbal en zijn de doelen hoelahoepringen. De zogenaamde snaai, een gouden balletje dat gevangen moet worden om het einde van de wedstrijd aan te geven, is een student met een geel T-shirt aan.

Het toernooi in Oxford was het eerste in Europa, maar in Amerika beoefenen studenten de sport al zo’n zeven jaar. In november werd in New York zelfs een WK zwerkbal gehouden. Het liefst zien de Harry Potterfans uit Oxford dat de sport een officiële universiteitssport wordt zodat de verschillende colleges tegen elkaar kunnen strijden en een Britse league vormen.

    • Kris Derks