Oud-dictator Guatemala toch berecht

Oud-dictator Efraín Ríos Montt van Guatemala moet alsnog terecht staan voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De rechter oordeelde gisteren dat er voldoende bewijs is dat de generaal opdracht gaf tot de martelingen, verkrachtingen en moorden in inheemse dorpen tijdens zijn heerschappij twintig jaar geleden.

Het besluit is een overwinning voor de nabestaanden van de slachtoffers van de 36 jaar durende burgeroorlog in Guatemala (1960-1996), waarbij inheemse inwoners werden vermoord vanwege hun vermeende steun aan linkse rebellen. Meer dan 200.000 mensen werden gedood, voornamelijk burgers.

De aanklagers betoogden gisteren dat generaal Ríos Montt wist van de moordpartijen door de ordetroepen. Ríos Montt, die na een coup in 1982 zeventien maanden regeerde, zou het leger hebben aangestuurd.

Zijn advocaten wierpen tegen dat ondergeschikten de misdaden begingen en dat de generaal niet op de hoogte was. De 85-jarige Ríos Montt zag af van zijn recht om te spreken.

Generaal Ríos Montt wist vervolging tot nu toe te voorkomen, mede doordat hij de afgelopen jaren in het congres van Guatemala zat. Zijn termijn liep twee weken geleden af.

In afwachting van zijn eerste verhoor in maart staat Ríos Montt onder huisarrest. De zaak richt zich op 72 verschillende incidenten waarbij minstens 1.771 mensen omkwamen. Honderden nabestaanden verzamelden zich gisteren bij de rechtbank.