Opera Nijetrijne wijkt uit naar Sneek

Opera Nijetrijne brengt vanaf half augustus van dit jaar haar nieuwe productie Het Temmen van de Feeks uit op het Starteiland van het Sneekermeer. Opera Nijetrijne verzorgde tot nu toe elf openluchtvoorstellingen in het waterrijke natuurgebied De Rottige Meente in Weststellingwerf in Friesland, niet ver van de Weerribben. Maar het herziene bestemmingsplan van dit natuurgebied vereist dat Opera Nijetrijne in het bezit is een evenementenvergunning.

De langdurige, wettelijke procedure die hiermee samenhangt noodzaakt de opera tijdelijk naar een nieuwe locatie om te zien. Producent Yvon Scheper: „De gemeente Weststellingwerf wil de opera graag behouden, maar kan de vergunning helaas niet binnen korte tijd realiseren.” Volgend jaar hoopt Opera Nijetrijne weer op de vertrouwde locatie in te spelen. De première van Het Temmen van de Feeks vindt plaats op dinsdag 21 augustus.

Opera Nijetrijne heeft een traditie opgebouwd om veelal vergeten, licht-komische opera’s uit de achttiende eeuw op te voeren in de regie van Arne Sybren Postma. Eerdere producties waren Figaro en Fallstaff. Dirigent Vaughan Schlepp is verantwoordelijk voor de muzikale bewerking van Het Temmen van de Feeks, een opera uit 1795 van de Spaanse componist Vicente Martin y Soler, een tijdgenoot van Mozart. Het libretto is van de hand van Lorenzo da Ponte, die zich liet inspireren door het toneelstuk De getemde Feeks (The Taming of the Shrew) van Shakespeare. De oorspronkelijke titel is La Capricciosa correta. Net zoals in de eerdere opvoeringen van Opera Nijetrijne verzorgt Alice Zwolschen de Nederlandse vertaling. Da Ponte schreef voor Mozart ook het libretto van de opera's Le Nozze di Figaro en Don Giovanni.

    • Kester Freriks