Ook Bos laakt zakenbank Lazard over waardebepaling ABN Amro

Wouter Bos tijdens een eerder hoorzitting van de commissie-De Wit, begin december. Foto NRC / Maarten Hartman

Na Nout Wellink heeft ook Wouter Bos zich vandaag kritisch uitgelaten over de adviseurs van zakenbank Lazard. Tegenover de commissie-De Wit zei de oud-minister van Financiën dat hij ‘niets begrijpt’ van de verklaringen die twee medewerkers van de bank eerder deze week aflegden tegenover de commissie. Dat meldt persbureau Dow Jones.

Bij de waardebepaling ten tijde van de nationalisatie van ABN Amro in 2008 ging Bos af op de waardebepaling door Lazard. Er werd aanvankelijk 16,8 miljard euro betaald, later bleek dat er een tekort van 2,3 miljard euro was. Bos zei dat dit bedrag aanvankelijk niet als een mogelijk kapitaaltekort werd gezien maar door Lazard als een ‘kanttekening’ werd meegegeven voor bij de onderhandelingen.

Een lagere taxatie zou volgens Bos niet per definitie hebben gezorgd voor een lagere aankoopprijs. Hij wees erop dat met een lagere waardering van 2,3 miljard euro de prijs nog steeds binnen de “aanvaardbare bandbreedte” van tien tot achttien miljard zou blijven en dat de Belgen bij de onderhandelingen een “minimumbedrag” in gedachten hadden.

‘Belang van waardering is te relativeren’

Volgens onze politiek redacteur Erik van der Walle is het onduidelijk of er teveel betaald is voor ABN Amro en is die vraag moeilijk te beantwoorden. Van der Walle:

“Het is niet zeker of er te veel betaald is voor de redding van de Nederlandse onderdelen van Fortis, waaronder ABN Amro. Die vraag is ook simpelweg niet te beantwoorden. Men wilde het financiële systeem in de lucht houden, anders vielen die banken om. Het belang van de waardering is daarom te relativeren, die heeft ook een beperkte houdbaarheid.”

Twee bankiers van Lazard verklaarden eerder deze week dat zij te weinig informatie hadden om het tekort op waarde te kunnen schatten. Bos stelde vandaag dat hij niet op de hoogte was van de onduidelijkheid rond het bedrag.

Ook Wellink legt verantwoordelijkheid bij Lazard

Eerder vandaag legde voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink de verantwoordelijkheid voor de waardebepaling van ABN AMRO bij zakenbank Lazard. Hij sluit zich daarmee aan bij oud-topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van Financiën, die vrijdag eveneens Lazard verantwoordelijk stelde. Wellink:

“De conclusies zijn voor rekening van Lazard. Wij hebben investmentbankers ingehuurd om een zo goed mogelijke waardering te maken.”

De parlementaire enquêtecommissie probeert boven tafel te krijgen of Nederland niet te veel heeft betaald voor de overname van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. Na de nationalisatie bleek dat Nederland extra miljarden moest investeren in ABN AMRO, boven op de aankoopprijs van 16,8 miljard euro.

Bos herhaalde vandaag dat dit een ‘technische verhanging’ was. Al eerder had de staat achtergestelde leningen verstrekt aan de bank en die werden omgezet in eigen vermogen. Van extra geld was dus geen sprake, zei Bos.

    • Lex Boon