Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wellink: prijs ABN Amro was aan de lage kant

De Nederlandse staat heeft in 2008 zeker niet te veel betaald voor de Nederlandse onderdelen van Fortis, waaronder ABN Amro. “De Nederlandse delegatie heeft het buitengewoon goed gedaan”, aldus de oud-president van De Nederlandsche Bank vandaag tijdens de extra verhoren van de commissie-De Wit.

Nout Wellink vanochtend voor de commissie-De Wit. Screenshot NOS Politiek 24

De Nederlandse staat heeft in 2008 zeker niet te veel betaald voor de Nederlandse onderdelen van Fortis, waaronder ABN Amro. “De Nederlandse delegatie heeft het buitengewoon goed gedaan”, aldus de oud-president van De Nederlandsche Bank vandaag tijdens de extra verhoren van de commissie-De Wit.

NRC-verslaggever Erik van der Walle was bij het verhoor en twitterde:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Nout Wellink zegt bij #dewit2 dat prijs voor ABN Amro aan de lage kant was. Belgen gingen uit van 32 mrd, nederland betaalde 16,8 mrd. #nrc

Nederland wilde 12 tot 20 miljard betalen voor de Nederlandse onderdelen van Fortis. Volgens Wellink was ‘die bandbreedte aan de lage kant’.

Wellink legt verantwoordelijkheid voor waardebepaling bij Lazard

Wellink legde vandaag de verantwoordelijkheid voor de waardebepaling van ABN Amro bij zakenbank Lazard.

“De waarderingsdeskundige was nu eenmaal Lazard. Daarmee is in zekere zin voor mij het verhaal af.”

Wellink sluit zich daarmee aan bij oud-topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van Financiën, die vandaag eveneens Lazard verantwoordelijk stelde:

“De conclusies zijn voor rekening van Lazard. Wij hebben investment bankers ingehuurd om een zo goed mogelijke waardering te maken.”

De Wit probeert deze week boven tafel te krijgen of Nederland niet te veel heeft betaald voor de overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Na de nationalisatie bleek dat Nederland nog 6,5 miljard euro extra moest investeren in ABN Amro, boven op de aankoopprijs van 16,8 miljard euro.

Volgens Wellink was Lazard wel op de hoogte van een tekort van 2,3 miljard bij een van de genationaliseerde onderdelen, maar is dit niet meegenomen bij de uiteindelijke waardering, zo schrijft persbureau Novum. “Ze hebben een eigen inschatting gemaakt of dat al dan niet moet worden meegenomen in de prijs.” Volgens Wellink had dit bedrag wel van de waardering moeten worden afgetrokken.

De oud-president van DNB zei verder dat er een ‘uitermate relevant verschil’ zit tussen de prijs die wordt betaald en de waarde die is vastgesteld. De stabiliteit van het financiële systeem stond ook op het spel.

“Een fles water is misschien een euro waard maar in de woestijn betaal je er een heel andere prijs voor.”

Ook wees hij erop dat de waardering van Lazard nog steeds ‘aan de lage kant’ was. In elk geval stukken lager dan de waardering van de Belgen, die uitkwamen op een bedrag van rond de dertig miljard euro. “Ik was dan ook heel tevreden met de uitkomst.” Twee bankiers van de zakenbank verklaarden deze week nog steeds achter de waardering te staan.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Wellink haalt keihard uit naar commissie de wit die hem vraagt naar miscommunicatie tijdens de redding van abn amro #dewit 1/2
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle ‘Meeste miscommunicatie is hier aan deze tafel ontstaan’. Wellink brandt ook oud-collega Schilder af. Wat hij zei, ‘klopt gewoon niet. 2/2’

Van der Walle in een toelichting na het verhoor:

“Het is opmerkelijk dat de commissie nu al de conclusie heeft getrokken dat er miscommunicatie heeft plaatsgevonden. Wellink bestreed de conclusie, dat er door miscommunicatie en inschattingsfouten te veel zou zijn betaald voor de bijna omgevallen banken, dan ook fel.”

“Het is niet zeker of er te veel betaald is voor de redding van de Nederlandse onderdelen van Fortis, waaronder ABN Amro. Die vraag is ook simpelweg niet te beantwoorden. Men wilde het financiële systeem in de lucht houden, anders vielen die banken om. Het belang van de waardering is daarom te relativeren, die heeft ook een beperkte houdbaarheid.”