Ontslag Keniaanse politici na aanklacht

Twee prominente Keniaanse politici hebben hun functies neergelegd. Minister van Financiën Uhuru Kenyatta en hoofd van de ambtenarij Francis Muthaura namen gisteren ontslag. Hun besluit volgt op een storm van publieke woede na de aanklacht van het Internationaal Strafhof eerder deze week.

Na de bekendmaking van de aanklachten in Den Haag reageerde president Mwai Kibaki alsof er weinig aan de hand was. Kenyatta en Muthaura zijn net als Kibaki van de Kikuyu-stam en ze zijn vertrouwelingen van de president. Hoewel de grondwet voorschrijft dat politici in leidinggevende functies van onbesproken gedrag behoren te zijn, achtte de president de aanklacht van misdaden tegen de menselijkheid niet voldoende reden voor ontslag.

De in Kenia sterke burgergroepen waren woedend en kondigden aan naar de rechter te stappen. Kranten en kerken sloten zich aan bij dit koor van verontwaardiging, waarna Kenyatta en Muthaura alsnog hun aftreden bekendmaakten.

Het Strafhof begint voor het eerst pijnlijk te bijten in Kenia. De politieke klasse staat onder grote druk. De roep om een einde te maken aan de straffeloosheid van politici groeit. Meer dan de helft van de Kenianen steunt berechting door het Strafhof, terwijl de meeste politici hopen op berechting door de notoir corrupte Keniase rechtbanken, die ze makkelijk kunnen manipuleren.

Uit de aanklachten van het Strafhof blijkt dat de president zelf ook in verband wordt gebracht met de moordpartijen na de omstreden verkiezingen van eind 2007. De voornaamste aanklacht tegen Kenyatta en Muthaura is dat zij de Mungiki-militie hebben ingezet om tegenstanders van de Luo- en Luya-stam te vermoorden. Kibaki heeft altijd ontkend dat hij aanwezig was bij een door Kenyatta en Muthaura georganiseerde bijeenkomst met de Mungiki-militie in het presidentiële paleis. De rechters van het Strafhof hebben echter bewijslast aanvaard, die wijst op het tegendeel. Dit heeft vooralsnog geen juridische gevolgen aangezien Kibaki niet is aangeklaagd .

Kenyatta, de zoon van de eerste president van Kenia en de rijkste man van het land, blijft wel vicepremier en kandidaat bij de presidentsverkiezingen die in de komende twaalf maanden gehouden worden.